xcounter
#

Як поляки пояснюють, чому на цей раз не збили ракету РФ, одна версія цікавіше іншої

13886
Польські С-125 Neva SK, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польські С-125 Neva SK, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або дещо про реальні спроможності однієї з країн НАТО реально себе захистити

Сьогодні вранці 24 березня 2024 року під час чергової масованої ракетної атаки РФ по Україні одна із рашистських КР залетіла в повітряний простір Польщі, пробула там 39 секунд, та лягла на зворотній курс в напрямку Львова. Про це сповістило Міноборони Польщі, котре при цьому додало, що під цієї атаки росіян по Україні в повітря була здійнята авіація для захисту польського повітряного простору.

На цьому фоні вже парадоксальним виглядало те, що польські військові виявили, але не збили цю російську ракету. А якщо далі узагальнити те, як самі поляки пояснюють не збиття сьогодні рашистської КР, картина стане ще більш парадоксальною. Це заодно демонструватиме реальні спроможності однієї з країн НАТО реально захистити свій повітряний простір.

Читайте також: Яку небезпечну тенденцію показав удар сьогодні "Кинжалами" по Львівщині

Для початку згадаємо про слова віцепрем’єр–міністр – міністра національної оборони Польщі Владислава Косіняка-Камиша про те, що ракету не збивали, бо вона не прямувала до якогось із критичних об’єктів на території країни. І що саме з огляду на повторюваність подібних ситуацій під час ракетних ударів РФ по Україні сама Польща постійно зміцнює власну систему протиповітряної оборони.

Більш розгорнуте пояснення в цій історії навів на своїй сторінці у Twitter польський військовий аналітик Ярослав Вольські (Jaroslaw Wolski).

Найперший із них – якщо готуватись до збиття ворожих цілей в своєму небі, то треба перекривати конкретні ділянки повітряного простору, щоб уникнути можливого ураження цивільних літаків або ж бойової авіації. А цього Польща собі, мовляв, наразі дозволити не може, оскільки в країні працює аж 66 цивільних аеропортів, зупинка яких принесе свої збитки для економіки. А якби небо в прикордонні з Україною було б закритим для винищувальної авіації, то загроза від російських ракет була б ще вища.

Другий – якщо одразу збивати російські Х-101 по заходу в повітряний простір Польщі, то падіння уламків цих ракет приведе до жертв серед цивільних.

Третій – якщо б поляки починали збивати одразу російські КР, то це б означало розкриття всієї протиповітряної оборони Польщі.

Ну і четвертий аргумент – мовляв, навіть в Ізраїлі нема системи ППО, яка захищає всі 100% території країни. А якщо говорити конкретно про Польщу, то надходження основної кількості замовлених ЗРК західного зразка передбачається аж на 2028-2035 роки, а до чого часу можливості польської ППО будуть ще в "зародковому стані".

При цьому цікаво, що Ярослав Вольські як базові виділив саме перші два наведені ним аргументи.

Для порівняння можемо пригадати, як наприкінці грудня 2023 року поляки пояснювали, чому їх ППО не збила ракету росіян під час чергового "зальоту" на територію Польщі. Також раніше Defense Express розповідав про те, що виплили дійсно епічні подробиці проґавленої російської Х-55 у Польщі. Виявилось, що всі знали, але звіт не читали.

Читайте також: Після ракетного удару ЗСУ в РФ у Чорному морі всього 7 десантних кораблів, а далі ще цікавіше