xcounter
#

Аргентина отримає кредит від США на часткову оплату F-16 від Данії та ракет до них

1857
F-16 ВПС Данії, архівне фото від Royal Danish Airforce
F-16 ВПС Данії, архівне фото від Royal Danish Airforce

На яких умовах укладена ця угода, і який мотив тут мають самі американці

В столиці Аргентині місті Буенос-Айрес 26 березня 2024 року відбулась церемонія, під час якої міністр оборони Данії Троелс Лунд Поулсен та його аргентинський колега Луїс Петріс підписали лист про намір укласти контракт на продаж 24 вживаних F-16. На цій церемонії був присутній посол США в Аргентині Марк Стенлі, окремо підкреслюється, що ця угода по F-16 для аргентинських ВПС укладається за прямої згоди Сполучених Штатів Америки.

Прямий контракт про продаж F-16 від Данії для Аргентини планується підписати уже наприкінці квітня цього року, самі літаки мають обійтись аргентинцям в 300 мільйонів доларів загалом.

Читайте також: Як у РФ "створили" комп'ютер для FPV-дронів з "машинним зором", але все одно це загрозливо
F-16 ВПС Данії, архівне фото від Royal Danish Airforce

"Цінник" в 300 мільйонів доларів за 24 вживані F-16 може виглядати помірковано, але США тут пішли ще далі назустріч Аргентині та взяли на себе часткову оплату затрат на самі літаки та озброєння до них, зокрема ракет AIM-120 AMRAAM.

Щоправда, це буде у формі кредиту, який дозволить аргентинцям лише частково оплатити майбутні затрати винищувачі для своїх ВПС, іншу частину коштів їм доведеться брати зі своєї казни, деталізує в своїй публікації видання Defense News.

Сполучені Штати Америки в цій угоді взяли для себе загалом посередницьку роль, безпосередньо за процес відповідатимуть управління матеріально-технічного забезпечення збройних сил Аргентини та організація по логістиці Міноборони Данії.

F-16 ВПС Данії, архівне фото від Royal Danish Airforce

США тут мають свій інтерес в тому, щоб не дати Аргентині реалізувати давній намір купити в Китаю або Пакистану винищувачі JF-17, а у варіантах були навіть російські МиГ-35. Данія, судячи з усього, розглядає цю угоду як своєрідний "компенсатор" за те, що вона свої 19 винищувачів F-16 передає України по суті безоплатно.

Ну а сама Аргентина отримує можливість вийти із ситуації, коли Данія готова віддати 24 F-16 всього за $338 млн, але та брати не поспішає, бо нема грошей держказні.

Щоправда, дещо дивною виглядає сама ситуація, коли США дають Аргентині кредит на часткову оплату вживаних F-16 у той час, як американським ВПС не вистачає 1,5 мільярдів доларів на комплектуючі, головним чином до тих же F-16.

F-16 ВПС Данії, архівне фото від Royal Danish Airforce
Читайте також: WSJ пише, що РФ подвоїла імпорт нітроцелюлози "за допомоги Заходу", але із уваги випав Китай