xcounter
#

WSJ пише, що РФ подвоїла імпорт нітроцелюлози "за допомоги Заходу", але із уваги випав Китай

10017
Рашисти ведуть вогонь із САУ 2С5 "Гиацинт-С", ілюстративне фото довоєнних часів
Рашисти ведуть вогонь із САУ 2С5 "Гиацинт-С", ілюстративне фото довоєнних часів

Або на що справді треба звернути увагу по імпорту росіянами сировини для снарядів

Американське видання The Wall Street Journal видало доволі резонансну публікацію під назвою "Росія подвоїла імпорт інгредієнта для вибухових речовин за допомогою Заходу" (в оригіналі вжито словосполучення "with western help").

Рівень уваги до цієї публікації цілком природній, оскільки тут мова про імпорт рашистами сировини, критично важливої для виробництва боєприпасів. І це все на тлі того, що РФ продовжує тримати перевагу над Україною та країнами Заходу в плані спроможностей виготовляти та відстрілювати артилерійські снаряди на полі бою.

Читайте також: Нова кампанія далекобійних ударів РФ: пік електродифіциту пройдено, а ППО справляється краще
Нітроцелюлоза, фото ілюстративне

Якщо детальніше, то автори WSJ для початку зазначають, що російський імпорт нітроцелюлози в 2022 році виріс аж на 70%, і на літо 2023 року складав уже 3039 тон цього ресурсу, що було удвічі більше за показник усього 2022 року.

Далі наводиться фраза загального характеру "Китай збільшив постачання нітроцелюлози до Росії після введення санкцій США та Європейського союзу, які забороняють експорт будь-якого роду для військового виробництва Москви. Але компанії зі США, Німеччини та Тайваню також входять до числа виробників нітроцелюлози, що поставляється до Росії протягом останніх двох років, згідно з торговими даними".

І з цього уже випливає цікавий нюанс – по суті, тут коректніше говорити про те, що основним постачальником нітроцелюлози до РФ насправді є Китай, а вироблене західними постачальниками скоріше доповнює ресурсну базу для російського ВПК.

152-мм снаряд китайського виробництва та заряд іранського виробництва, які були помічені в руках армії РФ, фото наводить ресурс Clash Report

Якщо будемо читати цю публікацію, то побачимо навіть ще два нюанси. Перший – не наводяться ніякі цифри поставкам нітроцелюлози з Китаю до РФ на тлі того, що якраз по деяким західним постачальникам наводяться конкретні дані. І на цьому тлі може виникнути хибна ілюзія, що начебто саме Захід, а не Китай є основним експортером нітроцелюлози для Росії.

А от другий нюанс – якщо дивитись на той фактаж, який наводить WSJ, то там по суті доводиться говорити про наступне: головним заявленим імпортером нітроцелюлози для РФ виявилась компанія-"прокладка" із турецькою реєстрацією, яка викуповувала товар в різних куточках світу.

Якщо конкретніше, то там вказується турецька компанія Noy İç Ve Diş Ti̇caret, або простіше Noy, котра "за даними російської митниці" забезпечила половину всього імпорту нітроцелюлози до РФ (наскільки при цьому дані від митниці РФ можуть бути взагалі правдивими – питання опускається взагалі).

Снаряди з Північної Кореї в розпорядженні армії РФ, осінь 2023 року, зображення з відкритих джерел

Далі вказується що ця компанія Noy викупила зокрема 80 тон нітроцелюлози в нью-йорської компанії International Flavors & Fragrances, 500 тон цього ж ресурсу в тайванської компанії TNC Industrial та ще 500 тон в німецького виробника Hagedorn-NC. А от більше даних по контрактам компанії Noy в інтересах РФ не наводиться.

Якщо буквально опиратись на викладене вище від WSJ, то можна зробити наступні висновки. Якщо мова і йде про те, що РФ отримала значний обсяг поставок по факту від країн Заходу, то там мова скоріше про діапазон від 10% до 20% від загального обсягу імпорту рашистів. Відповідно, якщо перекрити канали цих поставок, то точно не буде ефекту "краник перекрили – у росіян нема нітроцелюлози на снаряди". Скоріше – "краник перекрили – країни Заходу отримають більше ресурсу для власного виробництва боєприпасів".

Читайте також: Парадокс, але в бюджеті США нема 1,5 млрд на запчастини аж до 514 літаків, переважно F-16