xcounter
#

Парадокс, але в бюджеті США нема 1,5 млрд на запчастини аж до 514 літаків, переважно F-16

12882
F-16 американських ВПС на технічному обслуговуванні, фото ілюстративне, джерело - U.S. Air Force
F-16 американських ВПС на технічному обслуговуванні, фото ілюстративне, джерело - U.S. Air Force

Чому виник такий парадокс, і як він впливає на боєздатність американських ВПС

Зазвичай логічним виглядає варіант, коли спочатку фінансуються поточні потреби війська, а уже в другу чергу гроші йдуть на перспективні програми. Але у випадку із ВПС США через особливості місцевого бюджетного законодавства вийшло дещо навпаки – тобто спочатку гроші пішли на перспективні програми, а уже в другу чергу на поточні потреби.

І так американські військові вийшли на ситуацію, коли в них "на прикол" стало аж 514 військових літаків різних типів, а Пентагон на 2025 фінансовий рік гарячково шукає, звідки можна взяти 1,5 мільярди доларів на необхідні комплектуючі, щоб ці літаки повернути назад в стрій.

Читайте також: Китайська зенітна ракета на екстремальні 2000 км: як це взагалі можливо та як має працювати
B-52 американських ВПС на технічному обслуговуванні, фото ілюстративне, джерело - U.S. Air Force

При цьому мова про те, що через нестачу комплектуючих ВПС США довелось поставити "на прикол" доволі суттєву частину свого авіапарку. Наприклад, автори The Drive у своїй публікації по цій темі пишуть про те, що згадані вище 514 літаків – це суттєва частина всього флоту авіатехніки (включно з вертольотами) в строю американських ВПС.

І судячи з усього, ця проблема має вже хронічний характер, бо зазначається, що якщо знайти ці 1,5 мільярдів доларів, то кількість літаків "на приколі" вдасться скоротити лише наполовину, або до 221 "бортів".

Розбивка по кількості літаків, які ВПС США були вимушені відставити від експлуатації – не зазнається. Але є розбивка по необхідному фінансуванню на комплектуючі, і виходить, що там мова переважно про F-16.

F-15 американських ВПС на технічному обслуговуванні, фото ілюстративне, джерело - U.S. Air Force

Якщо конкретніше, то із згаданого вище 1,5 мільярда доларів запиту на комплектуючі, то розбивка по типам літаків виглядає так:

  • 564 мільйона доларів на F-16;
  • 450 мільйона доларів на літаки-заправники KC-135;
  • 167 мільйона доларів на бомбардувальники B-52;
  • по 60 мільйонів доларів на комплектуючі до F-15 та НС-130, та ще 7 мільйонів – на C-130.

При цьому окремий парадокс в тому, що через недофінансування по комплектуючих ВПС США для виконання поточних завдань уже не вистачає 208 літаків усіх типів. А без рутинних закупівель комплектуючих "просідає" також і промислова база Сполучених Штатів Америки.

Раніше Defense Express розповідав про те, що США можуть підняти в повітря лише три із п’яти B-52, канібалізм запчастин виріс на 200%.

KC-135 американських ВПС на технічному обслуговуванні, фото ілюстративне, джерело - U.S. Air Force
Читайте також: США хотіли викупити в Колумбії Ми-17 для ЗСУ за $300 млн, але та сказала "ні"