xcounter
#

Китайська зенітна ракета на екстремальні 2000 км: як це взагалі можливо та як має працювати

Китайська зенітна ракета на екстремальні 2000 км: як це взагалі можливо та як має працювати
13743

Для Китаю створення максимально далекобійних зенітних систем є ключовим у підготовці до можливої війни з США, але цей приклад цілком демонструє, що це надскладна задача

За поки неофіційною інформацією Китай зробив дуже потужний крок у створенні екстремально далекобійної зенітної системи із ракетою, що здатна уражати повітряні цілі на дальності у 2000 км. Для порівняння у SM-6 - до 370 км.

Наразі мова не йде про серійний зразок, а про розробку, при цьому ще під питанням на якому точно етапі створення такої ракети. Про саму розробку стало відомо завдяки публікації South China Morning Post, з посиланням на китайське друкованого видання Journal of Graphics, що видається Асоціацією наук та технологій.

Читайте також: Макрон пропонує Бразилії знову Rafale, і це здивувало самих французів

Як йдеться у публікації, розробка була здійснена групою розробників з Північно-західного політехнічного інституту, скоріш за все, на основі дослідної гіперзвукової ракети Feitian-1. Ця двоступенева ракета була запущена у липні 2022 році, а її гіперзвуковий блок оснований на двигуні з комбінованим циклом RBCC - Rocket-Based Combined Cycle.

Він об'єднує у собі повітряно-реактивних прямотічний двигун, гіперзвуковий прямотічний та ракетний двигун. Це дозволяє йому працювати у вкрай широкому діапазоні швидкостей, різних режимах польоту та доступу до повітря. Заявлена стабільна швидкість ракети, за деклараціями, склала понад 5 Махів.

Feitian-1
Feitian-1

Враховуючи закритість Китаю відносно своїх розробок озброєння доволі важко корелювати наявність дослідного зразка для вивчення гіперзвукових технологій із наявністю озброєння з цією технологією.

Але не на базі таких гіперзвукових технологій немає жодного сенсу працювати над зенітною ракетою. В яких гіперзвуковий двигун необхідний для того, щоб ракета не просто подолала умовні 2000 км, а зробила це максимально швидко. Бо якщо ракета буде летіти на таку дальність годину, а для цього вона має мати середню швидкість близько 2 Махів, то ніякого літака у визначеному районі вже давно не буде.

Але навіть при постійній швидкості у 5 Махів на подолання 2000 км знадобиться близько 22 хвилин. Саме тому зазначається, що головною ціллю таких ракет мають стати не винищувачі, а стратегічні бомбардувальники, повітряні танкери та літаки AEW&C, як великі маломаневрені та повільні цілі.

KC-135 Stratotanker RC-135 Rivet Joint  F-35
KC-135 Stratotanker заправляє RC-135 Rivet Joint на фоні F-35

Але навіть якщо припустити, що Пекін успішно вирішив проблему створення прямотічних гіперзвукових двигунів та може дозволити собі створення зенітних ракет з ним, то треба розуміти, що це лише одна частина величезного рівняння. Бо вкрай важливо виявити ціль. У публікації зазначається, що у цьому мають допомогти не наземні РЛС, не літаки ДРЛВ, а вже мережа супутників.

А створення такого сузір'я космічних засобів радіолокаційного виявлення повітряних цілей, зі стабільним покриттям у будь-який проміжок часу - це задача навіть дещо більша за створення зенітної ракети на 2000 км. Більше того, враховуючи час польоту ракети на таку дальність треба ще забезпечити постійну передачу даних щодо цілі на неї. Це потрібно для того, щоб вона могла схопити її своєю активною головкою самонаведення. Бо за ті самі 22 хвилини навіть B-52 пролетить близько 310 км.

B-52
B-52

Таким чином, попри саму складність створення гіперзвукової зенітної ракети ще треба розгорнути космічне угрупування для виявлення цілей та передачі цих даних на саму ракету. Що означає величезну за масштабом задачу.

Але Китай цілком може вкладати у її вирішення величезні ресурси, бо така зенітна система утворить величезну зону заборону доступу проти США. Який в умовах Тихоокеанського театру військових дій буде покладатися на авіацію, далекобійні удари зі стратегічних бомбардувальників, а також літаків тактичної авіації, які без повітряних танкерів в умовах Тихого океану безпорадні, як і без літаків AEW&C.

Читайте також: РФ по суті визнала, що ЗСУ можуть пригнічувати систему наведення П-800 "Оникс"