xcounter
#

РФ по суті визнала, що ЗСУ можуть пригнічувати систему наведення П-800 "Оникс"

5062
Пуск протикорабельної ракети П-800 "Оникс" комплексу "Бастион", ілюстративне фото довоєнних часів
Пуск протикорабельної ракети П-800 "Оникс" комплексу "Бастион", ілюстративне фото довоєнних часів

Які дані по цій ракеті ворога можна узагальнити на даний момент

Російське пропагандистське видання "ТАСС" в своїй новій публікації заявило, що надзвукові протикорабельні ракети П-800 "Оникс" зі складу берегових комплексів "Бастион" начебто отримали "нові активні головки самонаведення, що дозволяють з високою точністю вражати наземні цілі".

Крім того, рашистські пропагандисти заявили також, що "одночасно йде робота по забезпеченню невразливості ракет "Онікс" до впливу засобів РЕБ в розпорядженні ЗСУ". На перший погляд це виглядає як одна із чисельних заяв росіян про те, що вони постійно вдосконалюють свої "Онікси", але на цей раз є цікаві моменти, на які варто звернути особливу увагу.

Читайте також: Скільки коштує "Циркон" та скільки їх може виробляти РФ
Конструктивна будова та система наведення П-800 "Оникс", зображення з відкритих джерел

Для початку, виходить, що РФ по суті визнала той факт, що на даний момент ракети П-800 "Оникс" є не стійкими до впливу наявних засобів радіоелектронної боротьби в строю Збройних Сил України. Крім всього іншого, ця деталь таки пояснює, як нашим захисникам вдавалось збивати "Онікси" в епізодах влітку та взимку 2022 року, не маючи на той момент відповідних засобів протиракетної оборони, як то SAMP/T та Patriot.

Як тоді припускав Defense Express в одній із своїх публікацій, тоді для протидії цим рашистським ракетам могли застосовуватись таки засоби РЕБ. Так як П-800 оснащена радіолокаційною ГСН, яка забезпечення наведення на ціль на фінальному етапі польоту, то можливий вплив засобів РЕБ може пригнітити систему наведення, і так ракета може просто не влучити в ціль без фізичного збиття.

Але судячи з тогочасних офіційних звітів, такий ефект досягався в разі, коли кількість випущених ракет складала одна-дві, а не при масованих атак.

Пуск ракети П-800 "Оникс" з берегового комплексу "Бастион"

Наступний цікавий момент – власне заяви рашистів про установку нових активних ГСН на ракети "Оникс", які звучать зараз, в березні 2024 року. Бо для початку можемо пригадати заяви ГУР МОУ в липні 2023 року про те, що перед ударами по Одесі РФ зокрема, модернізувала "Оникс", в спробі покращити точність влучання П-800 по наземним цілям.

Ймовірно, отриманий тоді результатів рашистів взагалі не вдовольнив. Бо далі можемо пригадати заяву російських пропагандистів у січні 2024 року про те, що по П-800 "Оникс" йдуть роботи по модернізації та збільшенню дальності польоту.

Але так виходило, що росіяни самі ж заперечили тоді свої попередні "вкиди" про те, що П-800 "Оникс" замість заявлених 300 кілометрів може бити на дальність до 800 кілометрів чи навіть вище.

Пуск протикорабельної ракети П-800 комплексу "Бастион", ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Бойова частина "Циркона" розкрила найбільшу аферу міноборони РФ з безпорадною розробкою