xcounter
#

Перед ударами по Одесі РФ модернізувала "Оникс" та Х-22 до рівня Х-32 – ГУР МОУ

3359
Пуск протикорабельної ракети П-800 комплексу "Бастион", ілюстративне фото довоєнних часів
Пуск протикорабельної ракети П-800 комплексу "Бастион", ілюстративне фото довоєнних часів

У випадку з обома ракетами модернізація полягала саме в підвищенні надійності та точності влучання

Перед початком хвилі ракетних ударів по Одесі та Півдню України загалом, що відбувається у липні 2023 року, російський військово-промисловий комплекс провів модернізацію ракет П-800 "Оникс" зі складу берегового комплексу "Бастион" та модернізацію крилатих надзвукових ракет Х-22 до рівня Х-32.

Про це під час свого інтерв’ю в ефірі телемарафону заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький.

Читайте також: Як Іспанія передала Україні гаубиці OTO Melara Mod 56 для знищення рашистів

Якщо узагальнити слова Скібіцького, то у випадку з обома ракетами комплекс робіт рашистів по модернізації полягав саме у підвищенні надійності та покращенні точності стрільби.

Зокрема, у випадку з ракетами П-800 "Оникс" представник ГУР МОУ ситуацію описав так – "восени вони часто обстрілювали ними Миколаївську, Одеську та Херсонську області, тоді було багато вибухів, але не влучань", але схоже, що саме після проведеної модернізації рашисти поновили застосування комплексів "Бастион" для ударів по наземним цілям.

Нагадаємо, раніше Defense Express в одній із своїх публікацій аналізував, чи є ефективний засіб протидії ракетам "Оникс", якими окупанти гатять по Півдню України, зокрема – які ЗРК можуть збивати такі надзвукові КР, і наскільки робочим може бути варіант із спробою пригнічувати їх систему наведення за допомогою засобів РЕБ.

Пуск протикорабельної ракети П-800 комплексу "Бастион", ілюстративне фото довоєнних часів

Що стосується Х-22, то тут Скібіцький описав ситуацію так – "Х-22, по суті, вже стала Х-32, тобто пройшла через модернізацію". На підставі цих слів можна зробити висновок, що росіяни встигли модернізувати весь, або майже весь наявний запас ракет Х-22 до покращеного рівня Х-32, але про яку ймовірну кількість КР мова – ясності поки що нема.

Про відмінності між Х-22 та Х-32 Defense Express раніше розповідав в одному зі своїх матеріалів, коротко нагадаємо про деталі. Якщо коротко, то Х-32 відрізняється від Х-22 вдосконаленим ракетним двигуном з кращою тягою, оновленою системою наведення на сучасній елементній базі та зменшеною масою БЧ.

За деякими даними, до повномасштабного вторгнення ЗС РФ мали в своєму розпорядженні до 30 ракет цього типу. Чітких даних нема також щодо того, який саме тип літака може бути носієм модернізованої Х-32 – чи лише модернізований Ту-22М3М, чи ж базовий Ту-22М3.

Рашистський Ту-22М3 з ракетами Х-32, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Супутник показав вдалі влучання ЗСУ по росіянам в Октябрському (фото)