xcounter
#

Макрон пропонує Бразилії знову Rafale, і це здивувало самих французів

3540
Багатоцільовий винищувач Rafale французьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Багатоцільовий винищувач Rafale французьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якою є передісторія питання, і в якому контексті Макрон зробив цю пропозицію

Учора, 27 березня 2024 року, в Бразилії відбулась церемонія спуску на воду збудованої на місцевих потужностях субмарини Toneloro, уже третьої для бразильських ВМС, виготовленої за французьким проектом Scorpene. Цей захід відвідав президент Франції Еммануель Макрон, який під час свого виступу окреслив кілька перспективних напрямків, за яким б він хотів співпрацювати із Бразилією.

Один із цих напрямків – це аерокосмічна галузь, і тут Макрон запропонував Бразилії зокрема співпрацю по літакам Rafale. Про це пише французький портал Opex360.

Читайте також: Охоплений полум'ям російський винищувач впав у Севастополі: це точно поза межами дії Patriot (відео)
Один із серійних JAS 39E Gripen для ВПС Бразилії, фото з відкритих джерел

Якщо конкретніше, то там Макрон промовив фразу "та "Рафалі", по яким ми зможемо налагодити повторну співпрацю з цього питання", що уже можна трактувати як повторну пропозицію Бразилії придбати літаки цього типу на договірних умовах.

Тут є відсилка на історію зразка 2008 року, коли тодішній президент Франції Ніколя Саркозі заявляв про те, що Бразилія начебто має намір почати перемовини про купівлю 36 літаків Rafale, і що натомість французькі військові начебто готові купити у бразильської Embraer 10 транспортних літаків C-390 за 500 мільйонів євро.

Однак, як далі нарікають автори Opex360, жодна з цих домовленостей не була реалізована. А бразильці свій вибір по факту зробили в 2013 році, коли уклали контракт із шведською Saab на поставку та локалізацію виробництва літаків JAS 39 Gripen.

Бразильський C-390, ілюстративне фото з відкритих джерел

Більш того, автори Opex360 в своїй публікації навіть не приховують свого подиву від пропозиції Макрона для Бразилії по Rafale, бо мовляв самі бразильці збираються замовляти додаткові "Гріпени", тому їх французькі літаки навряд чи можуть цікавити.

Але з іншої сторони, тут також не виключений варіант в тому, що Макрон запропонував Бразилії Rafale скоріше як один із варіативних елементів у можливій співпраці обох країн. Бо в своєму виступі французький керманич також запропонував широку співпрацю в сфері ядерних технологій, і це якраз може бути цікавим Бразилії в контексті її давнього наміру – збудувати власну атомну субмарину.

Перспективна атомна субмарина для ВМС Бразилії та дизель-електрична субмарина проекту Scorpene, ілюстративна графіка з відкритих джерел
Читайте також: Чому для знищення рашистів вітчизняні БПЛА такі ж важливі, як і ракети від США