xcounter
#

Бразилія хоче збудувати для своїх ВМС шість атомних субмарин, подібних французьким Barracuda

2203
Бразилія стане першою країною в Латинській Америці, яка озброїться власними атомними субмаринами
Бразилія стане першою країною в Латинській Америці, яка озброїться власними атомними субмаринами

Амбіцію мати власні атомні підводні човни ВМС Бразилії заявили ще в 1970-х роках, але практична робота над таким планом почалась у 2012 році

Керівництво військово-морських сил Бразилії затвердило ескізний проект, за яким підприємства країни мають збудувати шість атомних субмарин, першу з яких мають спустити на воду в 2031 році. Про це сповістив портал Naval News.

Презентація проекту відбулась 26 листопада цього року на підприємстві Metallic Structures Manufacturing Unit, котре зараз будує для ВМС Бразилії дизель-електричні субмарини типу Scorpene.

Читайте також: Якою новою зброєю Україна дивувала бразильців (фото)
Україна Бразилія ВМС військова співпраця
Зараз основна підводного флоту ВМС Бразилії - п'ять субмарин типу 209/1400

Відомо, що необхідні технології для побудови щонайменше однієї атомної субмарини Бразилія отримає від Франції, в рамках бразильсько-французької програми співпраці PROSUB. За цією програмою ВМС Бразилію має також до 2024 року отримати чотири субмарини типу Scorpene.

Перша із них, S40 Riachuelo, була спущена на воду у грудні 2018 року, а на початку грудня 2020 року пройшла перше тестове занурення.

Україна Бразилія військова співпраця
Субмарини типу Scorpene для бразильських ВМС мають такі характеристики: довжина корпусу – 72 метри, водотоннаж – 1870 т, екіпаж – 35 осіб

За планом, майбутні атомні субмарини для ВМС Бразилії повинні мати такі характеристики: довжина корпусу – 100 метрів, водотоннаж – майже 6000 т, максимальна глибина занурення – 350 метрів, екіпаж – близько 100 осіб, швидкість ходу – 25 вузлів. Перший атомохід серії матиме назву Álvaro Alberto. Ціна усієї серії із 6 субмарин чи одного ПЧ не розкривається.

Аналогічні характеристики мають французькі атомні субмарини типу Barracuda. Перша із них, субмарина Suffren була спущена на воду в серпні 2019 року, перші стрільби крилатими ракетами пройшла в жовтні 2020 року. І 6 листопада цього ж року Suffren стала в стрій ВМС Франції. Інші п’ять ПЧ типу Barracuda французький флот має отримати в проміжку 2022-2029 років.

Усі шість субмарин серії Barracuda обійдуться французькому бюджету майже у вісім мільярдів євро

Будівництво підводного човна Suffren, головного у серії, зайняло 10 років. Субмарина має такі характеристики:

  • довжина корпусу – 99 метрів,
  • водотоннаж підводний – 5300 т,
  • максимальна глибина занурення – 400 метрів,
  • екіпаж – понад 100 осіб,
  • швидкість ходу – 23 вузлів.
Читайте також: Україна готова модернізувати танки М60 Бразилії і ще 15 потенційних проєктів збройової дружби