xcounter
#

Як у РФ "створили" комп'ютер для FPV-дронів з "машинним зором", але все одно це загрозливо

13867
Grape Pi 1
Grape Pi 1

Попри заяви у РФ про "розробку комп'ютерів" для дронів, мова йде про інші, але не менш загрозливі речі

У РФ тривають активні роботи над створення дешевого рішення з оснащення FPV-дронів так званим "машинним зором", який дозволяє дрону, як мінімум, захоплювати визначену оператором ціль та атакувати її автономно без участі оператора, що нівелює дію РЕБ.

Головна складність додавання такого функціоналу - вимоги до вартості та габаритів. Але наразі ворог активно рухається у цьому напрямі, про що говорить розповсюджене у російських ЗМІ новині, що у "лабораторії "ФабЛаб" "Крымского федерального университета им. В.И. Вернадского" був "створений" однопалатний комп'ютер з розмірами 40 на 40 мм під назвою "Grape Pi 1".

Читайте також: WSJ пише, що РФ подвоїла імпорт нітроцелюлози "за допомоги Заходу", але із уваги випав Китай

Grape Pi 1 комп'ютер машинний зір fpv дрон

Одразу зазначимо, що "створений" у цьому випадку стандартне аналоговнетне російське формулювання, бо мова йде про зібраний з західних цивільних чипів рішення. Зокрема навіть не приховано маркування оперативної пам'яті на 1 Gb від японської Elpida. Також відомо, що у ньому використаний процесор Allwinner H616 (китайський бренд), який має графічний процесор та призначений для телевізійних смарт-приставок.

На фоні цього цілком можливо, що мова взагалі йде про випаяну з телевізійної приставки плату, яку дооснастили додатковими портами. Але звісно, а це друга вкрай важлива умова роботи "машинного зору", залили нове програмне забезпечення, вже, як заявлено, власної розробки.

Звісно цей Grape Pi 1 є не те що серійним рішенням - це ще напівдослідний зразок. Бо рознесий російськими ЗМІ "прорив у технологіях" є результатом проєкту, що подали на платформу російського державного "Университет 2035" ("Университет Национальной технологической инициативы") створений у "Сколково", з метою отримання грошей на "розробку".

Grape Pi 1 комп'ютер машинний зір fpv дрон

Тобто до реалізації конкретно цього рішення доволі далеко. Але це дуже якісний приклад, що на створення рішень за темою FPV-дронів у РФ зараз працює величезна кількість різноманітних груп та "лабораторій", паралельно із, як це називають росіяни - "ентузіастами", що виготовляють самі дрони. А також значно потужніші державні виробники.

І в цій ситуації в Україні не залишається нічого, окрім докладання ще більших зусиль. Тому слід нагадати, що перші зразки українських FPV-дронів з "машинним зором" вже на передовій та знищують ворога. Але такі проєкти потребують додаткової підтримки.

Читайте також: РФ знову вгатила Shahed-ом по Румунії: тепер вибухнув у 5 км від 200-тисячного міста Браїла
ТЕГИ fpv дрон