xcounter
#

РФ знову вгатила Shahed-ом по Румунії: тепер вибухнув у 5 км від 200-тисячного міста Браїла

12848
РФ знову вгатила Shahed-ом по Румунії: тепер вибухнув у 5 км від 200-тисячного міста Браїла

Протиповітряна оборона Румунії знову не зреагувала на свідому провокацію РФ, на цей раз дійсно на цілеспрямовану

Під час чергової масштабної атаки РФ по Україні один з дронів типу Shahed-136, впав та вибухнув на території Румунії. На цей раз він залетів мінімум на 27 км вглиб країни, поки не здетонував на полі у районі міста Браїла. Хоча, скоріш за все, подолав близько 100 км, про що згодом.

Як повідомляють румунські ЗМІ атака відбулась пізно ввечері 28 березня, різні джерела вказують часовий проміжок між 20:00 до 22:00, місцева влада була проінформована про дрон о 21:45. В результаті падіння дрона утворилась вирва діаметром близько 4 метрів. Про те, що мова йде про Shahed-136 прямо говорять кадри з місця подій.

Читайте також: Нова кампанія далекобійних ударів РФ: пік електродифіциту пройдено, а ППО справляється краще

Зазначимо, що відповідно до повідомлень Повітряних сил ЗСУ саном на 21:30 було попереджено про рух дронів типу Shahed-136 з північного напряму, але вони рухались з Херсонської області на північ Дніпропетровської.

Інформації про рух Shahed-ів у бік Одеської області - не було. Також, за неофіційними даними щодо руху ворожих засобів далекобійного ураження, жодного об'єкта у бік Одеси не було зафіксовано.

Таким чином цей російський Shahed вочевидь був цілеспрямовано направлений у бік Румунії. На фоні цього цілком можливо, що він подолав значно більшу відстань, ніж просто 30 км від кордону з Україною

І це доволі сильно відрізняє цю ситуацію від подій у вересні 2023 року, коли у вересні Shahed-136-м, падали на території Румунії дійсно поряд з кордоном, бо тоді рашисти били по портовій інфраструктурі України на Дунаї. Але все це завершилось з боку Бухаресту лише будівництвом ерзац-укриттів для сільського населення.

При цьому в усіх випадках у 2023 році РФ дійсно била по об'єктах в Одеській області на відміну від провокації у ніч з 28 на 29 березня 2024 року.

Також зазначимо, що міноборони Румунії на цей раз не стало йти у відмову з "категоричним спростуванням", як це було у вересні під час перших подібних епізодів, а повідомило про факт падіння "невстановленого дрона" та початок розслідування відповідно до "конкретних оперативних процедур".

Зрештою можливо спрогнозувати й наступні кроки Кремля. Бо якщо вже зараз російські далекобійні дрони-камікадзе вибухають у 5 км від 200-тисячного міста, такого як Браїла, то без відповідної реакції Бухареста на це далі буде лише наступний рівень ескалації.

Читайте також: Парадокс, але в бюджеті США нема 1,5 млрд на запчастини аж до 514 літаків, переважно F-16