xcounter
#

Російські Shahed впали у Румунії: Бухарест зреагував цілком прогнозовано

Результат атаки російськими літако-снарядами типу Shahed​-136
Результат атаки російськими літако-снарядами типу Shahed​-136
3185

Це вже не перший випадок, коли офіційних Бухарест саме таким чином реагує на пряму загрозу для своїх громадян, але навряд можливо чекати будь-якої іншої реакції

Під час атаки РФ літако-снарядами типу Shahed-136 у ніч з 3 на 4 вересня по портовій інфраструктурі України на Дунаї сталось те, що було лише питанням часу - вони впали на території Румунії, яка є членом НАТО.

Про це повідомив речник у Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, зазначивши, що інформацію отримано від Державної прикордонної служби, а сам інцидент стався в районі Ізмаїльського порту.

Читайте також: РФ будує під Москвою аналоги Flakturm й стягує все, включно з арктичними "Панцирями": задум України виправдався

"Це є черговим підтвердженням того, що російський ракетний терор становить величезну загрозу не лише безпеці України, але і безпеці сусідніх країн, зокрема держав-членів НАТО", - йдеться у дописі, разом із закликом посилити протиповітряну оборону України задля безпеки не лише нашої країни, але й суміжних держав.

Зазначимо, що цієї ночі ворог випустив, відповідно до повідомлення Командування Повітряних сил України 32 дрони, з території поки окупованого Криму та Краснодарського краю. Цілями атаки стали об'єкти в Одеській та Дніпропетровський області. Силами ППО України 23 з 32 дронів було знищено.

Своєю чергою міноборони Румунії повідомило, що "категорично спростовує" інформацію щодо падіння на території країни будь-яких російських дронів у ніч з 3 на 4 вересня. Більше того, в офіційному повідомлені зазначено, що "ніколи засоби нападу, використані Російською Федерацією, не створювали прямих військових загроз національній території або територіальним водам Румунії".

Водночас румунське оборонне відомство впровадило "посилені заходи безпеки на суші, на морі та в повітряному просторі країни". А також підкреслило, що "атаки РФ на цивільні об'єкти та інфраструктуру України "невиправдані та глибоко суперечать нормам міжнародного гуманітарного права".

Й навряд у цій ситуації можливо було очікувати щось інше. Зокрема ще 2 серпня румунські громадяни, які проживають у прикордонному селищі Чаталкіой, що поряд з Ізмаїлом, жалілись, що чули, як російські дрони пролітають над ними, а один з них впав у лісі на румунському березі Дунаю. Тоді офіційний Бухарест також повідомив, що не зафіксував цього, а пошукова команда не знайшла решти дрона.

Румунія Україна Дунай
Ділянка румунсько-українського кордону вздовж Дунаю

А у лютому 2023 року у Румунії заперечили проліт російських крилатих ракет через її територію, хоча й направила на їх пошук МіГ-21 LanceR.

Але очікувати від Румунії будь-яких активних дій відносно російських атак доволі оптимістично. Це демонструє й приклад Польщі, коли російська крилата ракета взагалі пролетіла мінімум 450 км та впала поряд із містом Бидгощ, але жодних реальних кроків у відповідь зроблено не було.

Звісно це чудово розуміють й в Україні, й саме тому, прямо пишуть, що краще країнам НАТО посилити ППО України, яке й буде гарантувати їх безпеку.

Читайте також: РФ каже про пуск "Кинжала" із Су-34, але чи це взагалі можливо