xcounter
#

До яких радянських ЗРК у Польщі є ракети, передачу яких анонсував Дуда

"Куб" ЗС Польщі (всі фото: Wojsko Polskie)
"Куб" ЗС Польщі (всі фото: Wojsko Polskie)
21194

Польща вже була донором не лише ракет до ЗРК часів СРСР, а й самих комплексів, водночас їх значна кількість все ще перебуває на озброєнні Війська Польського та якраз замінюється

Польща може допомогти Україні ракетами до систем ППО радянського зразка, про це повідомив президент Польщі Анджей Дуда під час спільного брифінгу з українським та литовським колегами, Володимиром Зеленським та Гітанасом Науседою. Як мінімум, польський президент, пообіцяв розглянути таку можливість та обговорити передачу ракет до ЗРК часів СРСР із міністром оборони.

Маємо нагадати, що Польща ще з початку повномасштабного російського вторгнення почала передавати до України засоби ППО, почавши з ПЗРК Piorun. Також були помічені ZU-23-2CP, ЗСУ-23-4 "Шилка", Oca-AKM-P1, С-125 Newa SC, з'явилась інформація, що передавались ЗРК "Куб", але достовірно відомо лише про чеські.

Читайте також: Пентагон остерігається замовляти 3D-друк запчастин, хоча ВМС США таке дуже хочуть
С-125 Newa SC
С-125 Newa SC

А окрім ґрунтових комплексів, Варшава також передала винищувачі МиГ-29. Тобто, у будь-якому випадку, Польща вже багаторазово робила значні та своєчасні внески та допомагала ЗСУ системами ППО і далеко не лише ними.

Загалом станом на 2021 рік у Польщі було у строю: 17 батарей С-125 Newa SC, які є глибоко модернізованими комплексами із цифровізацією систем. Склад батареї: модернізована РЛС Р-18, станція наведення ракет SNR-125, три пускових на шасі танка W-125, транспортно-заряджаючі машини та інші машини забезпечення.

Ще було 20 батарей "Куб", кожна з яких складається з чотирьох пускових та однієї машини виявлення та наведення. А також 64 ЗРК "Оса", кожна з яких є самодостатнім комплексом з власною системою виявлення та знищення цілей.

Oca-AKM-P1
Oca-AKM-P1

Певну кількість з цього вже було передано до України, тому наразі неможливо сказати, скільки ще залишилось у Польщі. Але про те, що у Війську Польському ще є ці системи говорять контракти на їх обслуговування укладені на початку 2024 року. Тоді Wojskowe Zakłady Ubezpieczenia (WZA) отримала замовлення на ремонт "Куб", Osa-P та С-125 Newa SC на 84 млн злотих (близько 21 млн доларів).

Водночас у Варшави навряд є можливість безболісно передавати додаткові ракети, а тим паче системи, що пов'язано із поступовим посиленням ППО за програмами Wisła та Narew, за якими стоїть закупівля Patriot з планом на 14 батарей, 23 батареями британських Sky Sabre та додаткової інтеграції британських ракет CAMM до власних систем Pilica.

Це, за планами рівня 2021 року, дозволяло вивести з експлуатації ЗРК С-125 та "Куб" на рівні 2026 року.

Читайте також: Китай створив двомоторний БПЛА HH-100, який може брати 700 кг на 500 км