xcounter
#

Хоча Польща крупно купує західну ППО, все рівно ремонтуватиме С-125 та інші радянські ЗРК

10666
Вогнева позиція польського комплексу С-125 Newa SC, фото - Defence24
Вогнева позиція польського комплексу С-125 Newa SC, фото - Defence24

Чому полякам доводиться йти на такий крок, і яких затрат це їм коштує

На початку березня 2024 року польські військові оголосили, що в минулому місяці уклали два великі контракти на технічне обслуговування та ремонт зенітно-ракетних комплексів стандарту "Варшавського договору". Перший із них був укладений 2 лютого, виконавець Wojskowe Zakłady Ubezpieczenia (WZA) SA протягом 2024-2026 року провести роботи на 42 мільйони злотих по ЗРК "Куб" та Osa-P.

Другий контракт із тою ж WZA вартістю на ті ж 42 мільйони злотих був укладений 6 лютого цього року, та передбачає виконання робіт по зенітно-ракетним комплексам С-125 Newa SC. Загалом усі деталі цих двох контрактів лишаються нерозкритими, пише польський портал ZBiAM.

Читайте також: Яке озброєння можуть отримати українські морські дрони, щоб стати засобами ППО та ще й бити по землі
Польський комплекс Osa-AKM-P, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори публікації наголошують, що згадані вище типи ЗРК по суті досі складають основу протиповітряної оборони Польщі, тому їх доведеться тримати в строю та при високому рівні готовності, аж поки не почнуться поставки законтрактованих західних комплексів ППО.

Як Польща вдосконалила радянські ЗРК

Якщо детальніше розбирати цю історію, то можемо побачити такі цікаві моменти. У випадку із комплексами Osa-P та С-125 Newa SC не доводиться говорити, що це "старі радянські системи", тому що польський ОПК по ним провів певний комплекс по модернізації, який суттєво підвищив можливості цих ЗРК.

Наприклад, як розповідав Defense Express в одній із публікацій, під час робіт по С-125 поляки настільки оновили компонентну базу на цьому ЗРК, що це і покращило умови для роботи обслуги, і дозволило вмонтувати пускову установку на шасі Т-55, відтак зробити цей комплекс мобільним. У грудні 2022 року були повідомлення про те, що Польща передала Україні певну кількість пускових до С-125 Newa SC.

ЗРК С-125 Newa SC збройних сил Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Польські Osa-P також відрізняються від радянського "оригіналу" покращеною електронікою. Ймовірна передача певної кількості таких систем у жовтні 2022 року покращила спроможності України збивати рашистські Shahed-136.

Що в поляків по сучасним ЗРК

Довідник The Military Balance 2023 стверджує, що на початок минулого року Польща мала в своєму розпорядженні зокрема 17 С-125 Newa SC, 20 ЗРК "Куб", 64 комплекси Osa-P та лише три новітні ЗРК CAMM, вони ж британські Sky Sabre середньої дальності.

Польський комплекс Osa-AKM-P, ілюстративне фото з відкритих джерел

На даний момент Польща веде кілька крупних закупівель на поставку сучасних систем ППО, але на їх надходження доведеться чекати довго. Наприклад, за контрактом на 46 ЗРК Sky Sabre за програмою Narew вартістю до 8 мільярдів доларів основні поставки заплановані взагалі на 2027 – 2035 роки. Польща також хоче отримати 12 нових батарей ЗРК Patriot, але там поставки очікуються в проміжку 2026 – 2028 роки.

Таким чином виходить, що як мінімум до кінця 2020-хх років Польща буде вимушена тримати в строю та підтримувати готовність своїх ЗРК стандарту "Варшавського договору". Навіть якщо це коштує формальну малу суму грошей.

Читайте також: Відео з виробництвом Shahed-ів у РФ: масштаби значні, але проблем немає лише з корпусами