xcounter
#

Китай створив двомоторний БПЛА HH-100, який може брати 700 кг на 500 км

9999
Китайський транспортний дрон HH-100, фото з відкритих джерел
Китайський транспортний дрон HH-100, фото з відкритих джерел

Що наразі відомо про цю розробку, і як вона себе показала на випробуваннях

Китайська аерокосмічна корпорація XAC Civil Aircraft of the Aviation Industry створила транспортний безпілотний літальний апарат під індексом HH-100, котрий наразі готується до льотних випробувань. Перший дослідний екземпляр цього БПЛА був виготовлений в грудні 2023 року, а в кінці лютого 2024 року стартували перші руліжні випробування.

Наразі відомо, що китайський транспортний дрон HH-100 має злітну масу 2 тони, може брати на борт до 700 кілограмів вантажу, максимальна дальність польоту складає до 520 кілометрів, висота польоту – до 5000 метрів, максимальна швидкість – до 300 км/год. Про це пише портал Janes.

Читайте також: F/A-18 Super Hornet з чотирма ракетами AIM-9X, або як можна дійсно швидко відреагувати на загрозу
Китайський транспортний дрон HH-100, інфографіка від Janes

Автори публікації окремо наголошують, що китайські інженери випробовують свій HH-100 на здатність самостійно виконувати маневри на злітній смузі, а роботи за цим проектом є складової 10-річної програми КНР, спрямованої на створення цілісної індустрії безпілотних перевезень у Піднебесній.

Цікаво, що на даний момент Китай не розкриває інші цікаві деталі за цим проектом, зокрема потужність двигунів, як влаштована система управління цим транспортним БПЛА, який обсяг серійного виробництва передбачено, а головне – чи матиме цей безпілотник виключно цивільне призначення, чи ж це буде виріб подвійного використання.

Невідомими лишаються також розміри цього літального апарату, і також – якого саме характеру вантажі зможе возити китайський HH-100, і яким буде ліміт ресурсу використання цього БПЛА.

Китайський транспортний дрон HH-100, фото з відкритих джерел

Однак в даному випадку маємо відзначити, що тут навіть сама концепція створення цього БПЛА виглядає достатньо перспективною. Оскільки тут мова про не просто створення крупного та вантажопідйомного дрона, тут мова також і про створення достатньо автономного БПЛА, який зможе використовувати "класичну" аеродромну інфраструктуру за мінімального втручання людини.

Раніше Defense Express розповідав про те, як у ВМС США бачать "великі" дрони, і там мова про до 15 млн доларів та 200 льотних годин, а не 40 років експлуатації.

Китайський транспортний дрон HH-100, фото з відкритих джерел
Читайте також: Бомбардувальник B-21 Raider має стати дешевше, раніше його ціна озвучена у майже 700 млн