xcounter
#

До 15 млн доларів та 200 льотних годин, а не 40 років експлуатації - як у ВМС США бачать "великі" дрони

MQ-28 та MQ-25 (фото:Boeing)
MQ-28 та MQ-25 (фото:Boeing)
13048

Бачення американських військово-морських сил США "вірних відомих": декілька польотів на завдання, а потім перетворити у крилату ракету

Попри те що часом концепція створення "вірних відомих" (loyal wingman) - потужних ударних БПЛА-винищувачів починає зсуватися у створення вкрай дорогих систем, які повинні експлуатуватися десятками років, як самі пілотовані винищувачі, у ВМС США мають кардинальне інше бачення. І, як здається, воно відрізняється прагматизмом та реальним усвідомленням ситуації, як на полі бою, так і з розвитком технологій.

"Мені потрібно щось, що літатиме кілька сотень годин. Остання година це або мішень, або зброя. Я або вдарю їм щось, або потреную особовий склад та зіб'ю його", - стисло сформулював своє бачення таких дронів керівник програми ВМС з безпілотних систем та озброєнню Стівен Тедфорд на конференції Sea Air Space, пише Breaking Defense.

Читайте також: Норвегія рекордно збільшує витрати на оборону 150 млрд доларів на 12 років: куди підуть кошти

XQ-58A Valkyrie
XQ-58A Valkyrie

Також пояснюється, що бажана ціна такого дрона до 15 млн доларів, а експлуатація передбачає незначну кількість запусків для ведення розвідки або завдання ударів. А свій останній політ такий БПЛА може здійснити у ролі дрона-камікадзе, фактично - крилатої ракети. І це замість підходу, коли необхідно створити дрон, що буде експлуатуватися протягом умовного 40-річного циклу.

Як зазначив Тедфорд, головною вимогою стає необхідність застосування модульного підходу та відкритої архітектури, яка дозволить легко модернізувати такі дрони.

З боку Defense Express зазначимо, що такий підхід означає абсолютно інші та менші вимоги до самого літального апарату, його конструкції та корисного навантаження. Це означає можливість створення модулів із різноманітним навантаженням залежно від місії, яке може легко змінюватись, а для останнього польоту - зніматись та замінюватись бойовою частиною. Також може змінюватись і сам носій, але він має бути пристосованим для використання цих самих модулів.

loyal wingman

"Я не зацікавлений у розробці запатентованого рішення, що використовуватиме лише один конкретний запатентований об'єкт", - підкреслив Стівен Тедфорд.

Наразі американські ВМС у питанні створення нового покоління БПЛА якраз знаходяться на початковій стадії, коли лише формуються вимоги. Зокрема зараз аналізується, які взагалі можливості повинні мати такі дрони, щоб дійсно розширити можливості F/A-18 та F-35.

Тому поки мова не йде навіть про концепт. Але у ВМС США доволі уважно дивляться на проєкт MQ-28 Ghost Bat та розвитку штучного інтелекту за програмами повітряних сил.

Читайте також: Результат розбірки "цар-РЕБу" на рашиському Т-72Б3М: яка потужність та діапазони