xcounter
#

Норвегія рекордно збільшує витрати на оборону 150 млрд доларів на 12 років: куди підуть кошти

1443
САУ K9 ЗС Норвегії (всі фото: Forsvaret)
САУ K9 ЗС Норвегії (всі фото: Forsvaret)

Збройні сили Норвегії мають кратно збільшити наземну складову зі збільшення кількості бригад втричі, але основні кошти все одно підуть на кораблі

У Норвегії запланували значно наростити оборонний бюджет та запланувати оборонні витрати до 2036 року у межах 1,624 трильйона норвезьких крон, що за поточним курсом складає приблизно 150 млрд доларів. Це на 56 млрд доларів більше ніж планувалось та фактично подвоїть оборонні витрати країни.

Причини такого рішення очевидні - агресія РФ та загальна зміна безпекової ситуації у Європі та світі загалом. При цьому варто нагадати, що Норвегія має з РФ спільний кордон протяжністю близько 200 км, а також цілком можливі територіальні суперечки за арктичний шельф.

Читайте також: ГУР МОУ показало, як у РФ несподівано вигорають носії ракет "Калибр" навіть на Балтиці (відео)
корвет Skjold
Корвет класу Skjold ВМС Норвегії

Саме тому серед оголошених норвезьким урядом пріоритетів - посилення військово-морських сил новими кораблями та підводними човнами. Загалом мова йде про мінімум п'ять нових фрегатів, п'ять підводних човнів та 10-18 допоміжних суден. Саме на цей напрям буде направлено максимум коштів.

Наразі у ВМС Норвегії є чотири фрегати класу Fridtjof Nansen збудованих на базі іспанських Alvaro de Bazán F-100. Вони були спущені на воду у 2003-2007 роках. Ще у 2023 році були анонсовані плани почати пошук їх заміни, але станом на січень 2024 року, ані про конкретний корабель, ані про строки виведення їх з експлуатації мова не йшла.

KNM Otto Sverdrup
KNM Otto Sverdrup, фрегат класу Fridtjof Nansen

Щодо підводних човнів, то норвезькі ВМС мають шість дизель-електричних субмарин класу Ula, що були спущені на воду у 1988-1991 роках. Контракт на їх заміну був підписаний ще у 2017 році із Німеччиною і мова йде про 212CD від німецької ThyssenKrupp. Але тоді за приблизно 3,6 млрд євро Осло замовило чотири підводні човни, тому мова йде про збільшення замовлення на ще один.

Другим за коштами напрямом, вочевидь стане розгортання двох додаткових бригад сухопутних військ до однієї наявної. При цьому одна з них буде розгорнута на самій півночі країни. Це означає повне забезпечення цих з'єднань всім озброєнням та військовою технікою.

Загальна кількість збройних сил, яка зараз налічує 25,5 тисяч осіб, має збільшитись на 4600 призовників, 13700 резервістів та 4600 співробітників. Крім того збільшить ополчення (Home Guard) - резерв швидкої мобілізації на 5 тисяч, до 45 тисяч осіб.

армія норвегія

Ще один напрям - посилення ППО, який передбачає збільшення вдвічі кількість ЗРК NASAMS, а також закупівлю ЗРК з можливостями протиракетної оборони про балістичних ракет малої дальності. А у цьому класі, як відомо, виступає Patriot, SAMP/T та "Праща Давида".

NASAMS
NASAMS

Також кошти підуть на збільшення запасів боєприпасів та озброєння, підтримку та розвиток інфраструктури, а також функціонування збільшених збройних сил. А головне, як підкреслюють у норвезькому уряді, цей план має довгостроковий характер та дозволить зробити всі витрати прогнозованими.

Читайте також: Велика Британія приєднається до пошуку Patriot та інших ЗРК для України