xcounter
#

Норвегія замовляє для себе додаткові NASAMS: строки виконання знову вказують на головну проблему

3278
NASAMS
NASAMS

Норвегія посилила Україну ЗРК NASAMS й тепер закриває прогалину у власній ППО

Норвезький Kongsberg отримав від міноборони країни замовлення на зенітні ракетні комплекси NASAMS, точніше - на пускові та командні пункти, бо РЛС AN/MPQ-64 Sentinel до цього ЗРК виробляється у США компанією Raytheon, як й ракети до нього.

Відповідно до повідомлення Kongsberg, виробництво нових комплексів має компенсувати прогалину в обороноздатності країни, яка утворилась через передачу NASAMS до України. Нагадаємо, що ще у листопаді 2023 року уряд Норвегії повідомив, що планує замовити вісім пускових та чотири пункти управління NASAMS.

Читайте також: Куди й чим влучили по аеродрому Бельбек у окупованому Криму

NASAMS
Структура NASAMS

Оголошена Kongsberg вартість контракту на пускові та командні пункти складає 1,4 млрд норвезьких крон - приблизно 133 млн доларів. Таким чином командний пункт NASAMS лише з двома пусковими до кожної для збройних сил Норвегії коштують по 33,25 млн доларів.

Водночас загальна вартість, як повідомляв норвезький уряд, має становити 1,15 млрд доларів, з яких валова частина піде на закупівлю ракет - 860 млн доларів. Ще 157 млн доларів залишається на AN/MPQ-64 Sentinel, яких скоріш за все замовлено чотири одиниці, з огляду на кількість командних пунктів, а також додаткові витрати, які супроводжують будь-який оборонний контракт.

Зазначимо, що орієнтовна вартість AN/MPQ-64 Sentinel, на прикладі дозволу Агенції з оборонної співпраці США (DSCA) для Єгипту від 2016 року, складала до 8,75 млн доларів за РЛС. Але це доволі старий ціновий показник, тим більш - граничної ціни, а не вартості закріпленої у твердому контракті.

AN/MPQ-64 Sentinel
AN/MPQ-64 Sentinel

Водночас найголовнішою проблемою сучасного виробництва озброєння, яку чудово демонструє контракт з Kongsberg - строки виконання. Як повідомили у компанії постачання замовлення має відбутися у 2026-2027 роках. Тобто на виготовлення вісім пускових та чотирьох пунктів управління NASAMS закладається 3-4 роки.

Й у цій ситуації вже не сильно важливо, чи є закладанням таких строків результатом завантаженості Kongsberg іншими замовленнями, прив'язкою виробництва пускових та командних пунктів до потужностей Raytheon, яка виробляє не лише РЛС, а й ракети AIM-9X та AIM-120, які використовуються у NASAMS.

Бо фактом залишається те, що не посилення власної ППО, а просто закриття прогалини, вимагає очікування у декілька років. Й все впирається просто у технологічні цикли виробництва та малі виробничі потужності.

Читайте також: Чи бачать у ЗСУ майбутнє для бойових роботів: командир бригади про досвід експлуатації таких платформ