xcounter
#

Норвегія розповіла, скільки NASAMS могла отримати Україна, і скільки часу знадобиться на заміну

3486
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наскільки дорожче ракети обійдуться, аніж пускові, та скільки чекати на поставку

Норвегія планує витратити орієнтовно 1,15 мільярдів доларів на комплексне оновлення протиповітряної оборони, зокрема на купівлю восьми пускових установок ЗРК NASAMS, чотири пункти управління та запасу зенітних ракет типів AIM-9X Sidewinder, AIM-120C AMRAAM та AMRAAM-ER.

При цьому більша частина затрат в цій програмі, або 0,86 мільярди доларів, закладається саме на купівлю зенітних ракет. Але цю програму ще спочатку має затвердити парламент країни, пише норвезький уряд в своєму повідомленні.

Читайте також: В "Українській бронетехніці" розповіли про поставлену кількість мінометів, роботу над ППО та оновлену "Варту"

При цьому деталізується, що пускові установки до NASAMS мають бути поставлені в 2026 році, а поставки зенітних ракет мають стартувати у 2028 році.

Норвегія запланувала настільки масштабну закупівлю ракет, бо має вирішити одразу дві проблеми – 1) вичерпання ресурсу по наявною запасу AIM-120B та 2) заміна для ракет IRIS-T, що раніше використовувались на F-16 норвезьких ВПС, потім мали застосовуватись на перспективних ЗРК малої дальності для норвезької армії, але по факту були передані Україні для зміцнення ППО.

При цьому також цікаво, що уряд Норвегії в своєму повідомленні пише про те, що настільки масштабна закупівля ЗРК NASAMS та ракет до них необхідна в тому числі й для "заміни матеріалів, переданих Україні до літа" (ймовірно, тут маються на увазі саме засоби ППО – ред.).

Іншими словами, якщо ми вірно розуміємо це повідомлення норвезького уряду, то звідти випливає, що ця країна могла передати України орієнтовно до 8 пускових та до 4 пунктів управління ЗРК NASAMS.

Але перевірити, наскільки масштабною могла бути передача засобів ППО від Норвегії до України, опираючись на відкриті джерела, ми поки що не можемо. Бо той же The Military Balance 2023 говорить, що на початок цього року ВПС Норвегії мали на озброєнні два батальйони ЗРК NASAMS III (але без деталізації по кількості), а у випадку із сухопутними військами була просто вказівка, що ЗРК такого типу використовуються для забезпечення армійської ППО.

Раніше Defense Express розповідав, що ЗСУ отримали додаткові ЗРК NASAMS, та аналізував, про яку кількість може йти мова.

ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чому Україна могла не укласти замовлення на 100 PzH 2000: три найбільш реалістичних причини