xcounter
#

В "Українській бронетехніці" розповіли про поставлену кількість мінометів, роботу над ППО та оновлену "Варту"

Міномети від "Української бронетехніки"
Міномети від "Української бронетехніки"
5971

"Українська бронетехніка" стала дуже потужним виробником мінометів та працює над абсолютно новими проєктами, включно із засобами ППО

Приватна компанія "Українська бронетехніка", яка більш відома завдяки своїм бронеавтомобілям "Варта" та "Новатор" поступово розширила вектори своєї виробничої діяльності й тепер постачає до Сил оборони України значно більшу кількість озброєння, а також веде роботу у доволі неочікуваних напрямах.

Наприклад, як повідомив очільник компанії Владислав Бельбас у інтерв'ю Forbs, вдалось дуже стрімко наростити випуск мінометів. І хоча у активі компанії була вся лінійка з 60-, 82- та 120-мм мінометів, за його словами, до початку повномасштабного вторгнення виготовлялось на замовлення по кілька сотень на рік. Але з лютого 2022 року "Українська бронетехніка" поставила вже понад тисячу мінометів.

Читайте також: Чому Україна могла не укласти замовлення на 100 PzH 2000: три найбільш реалістичних причини

При цьому головною паралельною задачею на 2022 рік було проведення релокації підприємства та організації нового виробничого майданчика. Водночас щодо мінометних мін, то хоча компанія й вела роботу над ними до 2022 року, наразі їх розробки призупинились.

Щодо основного продукту у лінійці "Української бронетехніки", з якого компанія й вийшла на постачання до українського війська - бронеавтомобіль "Варта", яка була створена на білоруському шасі МАЗ (й треба нагадати, що станом на 2020 роки об'єктивно тривала тотальна МАЗ-іфікація ЗСУ) то Владислав Бельбас анонсував демонстрацію оновленої версії "Варти" без білоруських комплектуючих.

Варта
"Варта"

Також в "Українській бронетехніці" повідомили про вкрай цікавий проєкт. Владислав Бельбас повідомив, що компанія бере участь "у дослідно-конструкторській роботі комплексу ППО". Що мається на увазі та яка роль компанії залишається невідомим.

Але можливо припустити, що мова йде якраз про шасі, яке необхідно для будь-якого засобу протиповітряної оборони. Тим паче, що компанія, як зазначив її очільник, розробляє та постачаємо три різні шасі для САУ "Богдана". Нагадаємо, що загалом для української колісної артисистеми може бути використано шасі від MAN, Tatra та вітчизняного КРАЗ та вітчизняного КРАЗ.

Владислав Бельбас також зазначив, що загалом на момент повномасштабного російського вторгнення "Українська бронетехніка" вела 12 дослідно-конструкторських робіт серед яких: гранатоменті постріли у калібрі 30- та 40-мм, а також самохідний міномет "Смерека", але більшість з них компанія проводила за власні обігові кошти.

самохідний міномет Смерека
Концептуальне зображення самохідного міномету "Смерека" (публічне зображення опубліковане до 24.02.2022)

Але у планах компанії - "освоєння виробництва нових зразків ОВТ та боєприпасів, інвестиції в технології", а конкретно на 2023 рік - "суттєве зростання обсягів реалізації через активну позицію підприємства із забезпечення ЗСУ та розвитку продуктової лінійки".

Читайте також: Ракети до Patriot дорогі, але це ми ще не бачили цінник на SM-6, що збивають балістику на 240 км