xcounter
#

​"Українська бронетехніка": розвінчання міфів про "Варту", можливості "Новатора" і розробка "Смереки" (відео)

"Варта" та "Новатор" від "Української бронетехніки"
"Варта" та "Новатор" від "Української бронетехніки"
15760

Defense Express підготував спеціальний матеріал про компанію "Українська бронетехніка", яка розробила та серійно виготовляє бронеавтомобілі "Варта" і "Новатор", міномети та інше озброєння

Приватне конструкторське-виробниче підприємство "Українська бронетехніка" за останні роки значно розширило лінійку військової техніки та озброєння. Наразі окрім бронеавтомобілів "Варта" і "Новатор", компанія пропонує міномети і модернізовану ЗУ-23-2, а також веде розробку нових зразків.

Спеціально агенції Defense Express в "Українській бронетехніці" продемонстрували власні розробки і поділилися планами на майбутнє, зокрема розповіли про нову зброю під кодовою назвою "Смерека".

Читайте також: ​Армія США вже вчетверте намагається знайти заміну БМП Bradley та очікує пропозицій

"Українська бронетехніка" серійно виготовляє і проактивно покращує характеристики бронеавтомобіля-MRAP "Варта" та спеціального бронеавтомобіля "Новатор". Компанія розширила продуктову лінійку мінометам калібрів 60-мм і 82-мм, які вже експлуатуються у війську, а також мінометом 120-мм, що наразі проходить державні випробування. До мінометів "Українська бронетехніка" розробила власні боєприпаси. Також компанія проводить модернізацію зенітної системи ЗУ-23-2 виходячи із реального досвіду її використання на Донбасі”, - розповів гендиректор КВП "Українська бронетехніка" Владислав Бельбас.

Українська бронетехніка міномет
Міномети 60- та 82-мм калібру та модернізована ЗУ-23-2

В якості співвиконавця компанія залучена до проекту створення комплексу берегової оборони "Нептун", який очолює ДККБ "Луч". "Українська бронетехніка" виконує бронювання кабін для цього комплексу.

"Питання бронювання машин комплексу "Нептун" має величезне значення. Аналіз останніх подій у Сирії та Лівії продемонстрував значне посилення ролі ударних дронів, які використовують мініатюрне високоточне озброєння. Захист від подібних боєприпасів є вкрай важливим, бо втрачати такий стратегічно важливий комплекс - недозволена розкіш", - підкреслив Владислав Бельбас.

Нептун
Бойова потужність "Нептуна" вимагає відповідного рівня захисту

Також він повідомив про роботу над створенням нової зброї для українського війська: "Українська бронетехніка" виконує дослідно-конструкторську роботу під кодовою назвою "Смерека".

Смерека Українська бронетехніка
Проект мобільного мінометного комплексу "Смерека" від "Української бронетехніки"

"Смерека" - це 120-мм самохідний мінометний комплекс, який зараз створюється на базі бронеавтомобіля "Варта". Це система з автоматичним розгортанням і наведенням на ціль, з масштабною "цифровізацією" та інтегруванням у сучасні системи управління військами. Все це дозволить за мінімальний час знищувати цілі супротивника і змінювати позицію до того, як він завдасть удар у відповідь", - повідомив очільник "Української бронетехніки".

Розвінчання міфів про "Варту"

З моменту створення MRAP "Варта" у 2015, до Збройних Сил України та Національної гвардії України було поставлено понад 150 цих бронемашин.

Варта
"Варта" - один з наймасовіших бронеавтомобілів українського війська

Попри численні схвальні відгуки від самих бійців та об’ємне замовлення на ці броньовані автомобілі від різних силових структур, навколо них у соцмережах "виросло" кілька міфів, які розвінчав заступник гендиректора з виробництва "Української бронетехніки" Віктор Гриненко. Зокрема "Варті" закидали надлишкову висоту корпусу та використання цивільного шасі.

"Щодо висоти "Варти", то необхідно розуміти, що цей бронеавтомобіль належить до класу MRAP. Це спеціальний клас бойової машини, який призначений для безпечного перевезення особового складу, а не для бойових дій на першій лінії. Виходячи з цього, його головна задача - забезпечити захист від мін та фугасів, а також обстрілу під час засідок. Всі MRAP мають висоту від 2,7 до 3,5 метрів, тобто вони високі за замовчуванням. Кожен сантиметр висоти забезпечує додатковий захист екіпажу завдяки V-подібному днищу, що дозволяє зменшити вплив вибухової хвилі. Наразі висота "Варти" - 3 метри, тобто "золота середина", - розповів Віктор Гриненко.

Варта
"Варта" відноситься до класу MRAP та не призначена для бою у першій лінії

"Варта" витримує підрив вибухового пристрою потужністю до 6 кг у тротиловому еквіваленті, а броньована капсула забезпечує захист екіпажа від обстрілу бронебійними кулями калібру 7,62 мм. MRAP обладнаний протимінними сидіннями і системою автоматичного пожежогасіння зі швидкістю реакції у 2 мілісекунди. Окрім того, весь екіпаж машини може за лічені секунди здійснити десантування через систему люків та дверей, або ж вести вогонь з бійниць.

"Шасі для "Варти" спеціально розроблялось під нас - за технічним завданням з урахуванням всіх параметрів рухомості та навантаження. На порівняльних випробуваннях, які ініціювала Нацгвардія, а згодом РНБО, "Варта" з легкістю долала всі перешкоди - від схилів у 60 градусів до бар’єрів у 60 см та метрових сходів", - зазначив розробник.

Варта всередині
"Варта" всередині

Додавши, що під час реальної експлуатації у військах жодного нарікання на прохідність не було. Як запевнили в компанії, "Варта" - це єдиний серійний бронеавтомобіль з централізованою автоматизованою системою підкачки коліс, що дозволяє безпосередньо з кабіни змінювати тиск у шинах для оптимального проходження різних типів грунтів: піска, чорнозема, твердого покриття тощо.

За час реальної експлуатації машини фахівці "Української бронетехніки" внесли певні зміни до "Варту", виходячи з побажань самих військових. Наприклад, був встановлений потужніший 380-сильний двигун Weichai з крутним моментом у 1250 Нм, встановлені колеса більшого діаметра - 16 R20.

Можливості "Новатора"

Бронеавтомобіль "Новатор" був створений для виконання спеціальних задач. Порівняно з "Вартою", це значно менший та легший автомобіль, який може розганятися до 150 км/год, долати бездоріжжя і забезпечувати при цьому захист бійців.

Новатор
"Новатор" позиціонується, як машина для спеціальних операцій

Вибір шасі припав на найпопулярніше у світі рішення від компанії Ford - F550, який використовується у конструкції багатьох інших бронеавтомобілів, наприклад, ізраїльському Sand Cat від Plasan. До того ж, це шасі проходить модернізацією під потреби "Української бронетехніки", яка виконується канадською компанією Horstman.

"У "Новаторі", порівняно зі звичайним F550, ресорна підвіска замінена на пружинну, що дозволяє рухатись по пересіченій місцевості швидше та з більшим комфортом. Також змінюється стабілізатор курсової стійкості, що забезпечує значно краще управління у поворотах навіть на великій швидкості", - розповів Віктор Гриненко.

Новатор
Максимальна швидкість "Новатора" - до 150 км/год

"Серцем" "Новатора" є його потужний 6,7-літровий двигун Ford у 330 к.с. Для порівняння, у двигуна БМП - УТД-20 трохи менше - 300 к.с. Така потужність дозволяє розігнати бронеавтомобіль вагою у 7-8 тонн до 100 км/г за 10,5 секунд.

Враховуючи те, що "Новатор" - машина для спецоперацій, на ній встановлено тепловізор, який дозволяє керувати у повній темряві, вимкнувши все освітлення та вогні.

Цікавою особливістю машини є навіть її лебідка, яка має тягове зусилля у 9 тонн. Завдяки їй "Новатор" може витягувати навіть машини значно більші за себе. Як саме це відбувається - в окремому відео від Defense Express.

Таким чином, з початком російської агресії проти України "Українська бронетехніка" ефективно приєдналась до вітчизняного оборонного комплексу, за короткий час розробивши і налагодивши серійне виробництво не лише військової техніки, а й іншого озброєння, яке вкрай необхідне українському війську.

Читайте також: Бронемашину "Дозор-Б" прийнято на озброєння ЗСУ