xcounter
#

Ракети до Patriot дорогі, але це ми ще не бачили цінник на SM-6, що збивають балістику на 240 км

31731
Розгортання пускової установки під зенітні ракети SM-6 під час навчань ВМС США та збройних сил Данії на острові Борнхольм, вересень 2023 року, фото – US Navy
Розгортання пускової установки під зенітні ракети SM-6 під час навчань ВМС США та збройних сил Данії на острові Борнхольм, вересень 2023 року, фото – US Navy

Скільки часу треба чекати на дозвіл та на поставку самих ракет – це окрема цікава історія

Почнемо із таких моментів. Зенітна ракета SM-6 в першу чергу приваблює увагу саме своїми характеристиками – може збивати балістичні ракети та інші цілі на дальності до 240 кілометрів, і створена для використання в першу чергу саме із есмінців ВМС США, оснащених універсальною пусковою установкою Mark 41.

Але водночас, уже існує і "сухопутна" адаптація ракети SM-6, яка при використанні з ракетного комплексу Typhon зможе бити навіть по наземним цілям до 460 кілометрів. Та може і за прямим призначенням використовуватись із наземної пускової установки, тобто для протиракетного захисту важливих об’єктів чи логістичних магістралей.

Читайте також: Для ЗСУ створили мобільні детектори РЕБ "Етер": чому це важливо та що дає нашим бійцям
Пускова установка ракетного комплексу середньої дальності Typhon, липень 2023 року, фото – U.S.Army

На цьому тлі логічно, що деякі союзники США хочуть купити SM-6, тим більш, що і нам би такі ракети були б дуже в нагоді для зміцнення "протиракетного щита". Але далі починаються свої нюанси.

Наприклад, ЗМІ вже повідомляють, що Державний департамент США дозволив продати Південній Кореї зенітні ракети SM-6 та супутні матеріали до них загальною вартістю 650 мільйонів доларів.

При цьому зазначається, що уряд Південної Кореї подавав запит на купівлю до 38 ракет цього типу. І якщо справді так, то виходить, що їм одна SM-6 разом із супутніми матеріалами обійдеться по середній вартості 17,1 мільйона доларів за одиницю.

Розгортання пускової установки під зенітні ракети SM-6 під час навчань ВМС США та збройних сил Данії на острові Борнхольм, вересень 2023 року, фото – US Navy

Але більш того – вперше запит на можливу поставку SM-6 влада Південної Кореї дала ще весною 2022 року. З чого випливало, що лише дозвіл від Держдепу США на цей тип зенітних ракет потрібно було чекати 1,5 років.

Строк самої закупівлі SM-6 уряд Республіки Корея розрахував взагалі до 2031 року. І судячи з усього, цей строк розраховувався в тому числі з поправкою на можливості американського ВПК по виробництву та експортним поставкам SM-6.

На цьому тлі навіть ракети до ЗРК Patriot при експортних контрактах виглядають уже не настільки коштовними, як це могло здаватись раніше. Наприклад, у липні 2022 року Нідерланди отримали дозвіл від Держдепу США на закупку 96 ракет GEM-T до зенітно-ракетних комплексів MIM-104E Patriot за 1,2 мільярди доларів, або ж в середньому по 12,5 мільйони доларів за одиницю.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Армія США зацікавилася лазерною системою з Ізраїлю, хоча має і власні напрацювання.

Батарея ракетного комплексу середньої дальності Typhon, який може зокрема запускати SM-6, липень 2023 року, фото – U.S.Army
Читайте також: У Швеції розкрили скільки дійсно особового складу необхідно для експлуатації 8 САУ Archer