xcounter
#

У Швеції розкрили скільки дійсно особового складу необхідно для експлуатації 8 САУ Archer

13013
САУ Archer
САУ Archer

Попри те, що екіпаж САУ Archer 3-4 особи, для експлуатації цієї артсистеми необхідно у рази більше особового складу

Самохідна артилерійська система Archer, яка офіційно вже знаходиться у строю Збройних Сил України, вважається найбільш автоматизованою з усіх у світі. Її екіпаж може складатися мінімум з трьох осіб та до чотирьох осіб. Але одна справа - екіпаж, зовсім інша - реальна кількість бійців, яка необхідна для бойової експлуатації цієї САУ.

Й у Швеції повідомили скільки саме українських артилеристів було підготовлено на вісім Archer, що були передані до України. Як розповів у інтерв'ю телеканалу SVT командир Боденського артилерійської полку A8 шведських збройних сил Стефан Сьоберг, на базі якого й проходило навчання українських бійців, загалом було підготовлено близько 100 осіб.

Читайте також: Хто скільки витрачає на армію та зброю: порівнюємо оборонні бюджети різних країн
САУ Archer

Тобто попри максимальний екіпаж у 4 особи та максимальну кількість розрахунків у 32 на 8 САУ, необхідно було підготовити утричі більше осіб. І це навряд пов'язано з тим, що Україна отримає більше Archer.

Водночас доволі ілюстративно демонструє, що бойове використання зброї це не лише екіпаж, а, зокрема, обслуговування, й мова йде не лише про ремонт, а й про підвезення палива та боєприпасів, а також управління. Тому підготовку пройшли не лише розрахунки, а й фахівці, які мають підтримувати САУ у боєздатному стані та командирська ланка батареї.

САУ Archer

І якщо брати кількісний склад батареї на американських САУ M109 з 8 артсистем, то її особовий склад також дорівнює приблизно 100 особам, попри те, що її екіпаж складається з 5-6 осіб. Тобто автоматизація артилерійської системи не критично зменшує кількість особового складу артилерійської батареї.

Але звісно саме вона має величезний вплив на бойові можливості артилерійської системи, особливо такої, як Archer. І саме завдяки цьому підходу перший постріл після зупинки вона може зробити вже через 14 секунд, випустити "чергу" з трьох боєприпасів та залишити позицію ще до того, як перший снаряд вибухне на позиції противника.

При цьому весь свій боєзапас у 21 снаряд вона може випустити за 3,5 хвилини, після чого має йти на перезаряджання. Тобто Archer є скоріш "скальпелем" для контрбатарейної боротьби за рахунок високої дальності стрільби та виключної маневровості, а не засобом засипання ворога снарядами.

І для цієї САУ експлуатація у ЗСУ стане першим реальним бойовим досвідом на основі якого вже буде необхідно робити висновки щодо реальної ефективності цієї системи та взагалі підходу до артилерійських систем.

Читайте також: Рашисти показали системну модернізацію своїх Т-62М "образца 2022 года" (фото)