xcounter
#

САУ Archer вже у ЗСУ та без додаткових анонсів б'є ворога

6922
САУ Archer
САУ Archer

Востаннє офіційно про САУ Archer згадували ще у травні, але відсутність додаткових оголошень не заважає українським артилеристам бити по ворогу з найбільш революційної серійної артсистеми

Збройні Сили України вже використовують найбільш сучасну 155-мм артилерійську систему у світі - шведську колісну САУ Archer.

Відео з нею оприлюднило Командування Сухопутних військ ЗСУ у відео з нагоди Дня ракетних військ та артилерії України. І це перша публічна демонстрація Archer в Україні.

Читайте також: ЗСУ вже били новою ракетою на понад 700 км і це не "Стриж", а також мають отримати ще більше вітчизняних 155-мм артсистем

З відео, також зрозуміло яка саме бригада отримала цю техніку - 45-а окрема артилерійська бригада, про що прямо говорить прапор з символікою цього з'єднання.

45-а окрема артилерійська бригада Archer

Свого часу САУ Archer стали предметом доволі довгих дискусій щодо їх передачі з боку Швеції, бо перше про них стали говорити на публічному рівні ще у серпні 2022 року. Лише у березні цього року про їх передачу у кількості восьми одиниць було офіційно повідомлено шведським урядом.

Наприкінці травня Міноборони України офіційно повідомило, що САУ Archer разом із навченими екіпажами мають прибути до України протягом літа. Але з цього часу про цю систему нічого чути не було. Але вочевидь це не завадило українським бійцям активно використовувати цю систему для ударів по ворогу без додаткових оголошень.

Нагадаємо, що САУ Archer справедливо вважається однією з найбільш революційних артсистем. Повністю автоматизований вогонь на дальність до 50-60 км, надвисока скорострільність у 21 снаряд за 3,5 хвилини завдяки автомату заряджання, швидке розгортання та вихід з позиції ще до того, як перші снаряди вибухнуть на позиції ворога.

Але треба враховувати, що у кожній медалі є дві сторони. За високим темпом стрільби криється залежність від недійсності роботи автомата заряджання та боєзапас у 21 постріл з неможливістю вести стрільбу "з ґрунту". Але якщо розуміти, що Archer - це спеціалізована САУ для контрбатарейної боротьби, а не методичного засипання ворога снарядами зі стаціонарної позиції, то все стає на свої місця.

Водночас зараз у ЗСУ є чудова можливість у реальних бойових умовах оцінити саму концепцію САУ Archer і це унікальний досвід, бо до цього ця система ніколи не брала у часті у війні.

Читайте також: США шукають бронебійну ракету для своїх JLTV і ISV, і тут є доволі очевидний варіант