xcounter
#

Для ЗСУ створили мобільні детектори РЕБ "Етер": чому це важливо та що дає нашим бійцям

Для ЗСУ створили мобільні детектори РЕБ "Етер": чому це важливо та що дає нашим бійцям
7398

"Етер" по суті є "окопним" засобом радіоелектронної розвідки, який діє у пасивному режимі та дозволяє не лише локалізовувати ворожі засоби РЕБ, а й взагалі "бачити" активність ворога

У межах проєкту Brave1, кластеру для розвитку військових технологій в Україні заснованим державою, був створений комплекс пеленгаторів "Етер", який відрізняється мобільністю та має бути "спущений" на найнижчий тактичний рівень.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, зазначивши, що цей комплекс "допомагає військовим ефективніше виконувати бойові завдання, запускати безпілотники й уражати ворожі позиції". Повідомлено, що ця розробка вже на фронті й нею користуються "окремі підрозділи Сил оборони".

Читайте також: У Швеції розкрили скільки дійсно особового складу необхідно для експлуатації 8 САУ Archer

Фактично мова йде про "окопний" засіб радіоелектронної розвідки задача якого - виявляти сигнали ворожих засобів радіоелектронної боротьби, а також фіксувати сигнали ворожих радіостанцій та помічати активність БПЛА противника. При цьому будь-який такий засіб діє абсолютно пасивно, не випромінюючи нічого, а лише "слухаючи" ефір та виявляючи пеленг та класифікуючи радіоактивність ворога.

принцип пеленгації

Принцип пеленгації

Тобто сенс комплексу "Етер" створити на найнижчому тактичному рівні систему, яка дозволяє, по перше, оцінити радіоелектронну обстановку й "побачити" райони де у ворога розміщені комплекси РЕБ, визначити прогалини у такій "обороні" противника та ефективніше використати власні БПЛА. При цьому мова здебільшого йде про ті самі "окопні" засоби РЕБ ворога.

Окрім того, це також є засобом, який дозволяє оцінити де противник реально сконцентрував основні сили, які й прикрив засобами РЕБ. Паралельно з цим він має можливість попередити про застосування ворожих дронів, як шляхом фіксації самих сигналів між БПЛА та станцією керування, так й тим, що ворог перед цим зазвичай вимикає власний РЕБ.

Більше того, як зазначено, "Етер" є комплексом пеленгаторів, тобто розгорнута мережа таких засобів дозволяє не лише зафіксувати, а й локалізувати розміщення радіоелектронних засобів ворога включно з радіостанціями.

Зрештою ворог також активно починає встановлювати засоби РЕБ на бронетехніку. Возимі комплекси для протидії дронам вже були помічені на модернізованих танках Т-80ВБМ, а зараз у РФ вихваляються тим, що почали встановлювати їх і на БМП. Тобто висування бронетехніки ворога із засобами РЕБ також може бути зафіксовано "Етером" заздалегідь.

антена реб танк РФ
Антена РЕБ на Т-80БВМ

Й поява таких систем знову демонструє наскільки швидко йде боротьба у асиметричному трикутнику "дрон - радіоелектронна боротьба - радіоелектронна розвідка". Коли поява одних систем провокує доволі швидку появу відповіді.

Читайте також: Хто скільки витрачає на армію та зброю: порівнюємо оборонні бюджети різних країн