xcounter
#

Поляки кинули око на ще одну амбітну збройову програму: "хочемо приєднатися до мейнстримного підходу"

30669
MQ-28 Ghost Bat, фото — Boeing Australia
MQ-28 Ghost Bat, фото — Boeing Australia

Польща поки придивляється до такого озброєння, як "вірні ведені" — зрештою, перші F-35 прибудуть у країну не раніше 2025 року

Польща проводить риночну оцінку так званих "вірних ведених" [loyal wingman] — безпілотних літаків зі штучним інтелектом, які згідно з загальною концепцією будуть активно працювати в небі у парі з існуючими винищувачами на кшталт F-35 або ж майбутніми літаками шостого покоління.

"Ми виділили трохи грошей на майбутнє для цього проєкту", — розповідає генерал-майор Цезар Вишневський, його цитує видання Breaking Defense. Але він наголошує, що поки що не йдеться про початок робіт над придбанням такого озброєння, а лише "перегляд контенту та просто очікування додаткової інформації, щоб переконатися, що ми не зробили помилку. Ми просто хочемо приєднатися до мейнстримного підходу".

Читайте також: Польща невдовзі підпише контракт на нові БПЛА, хочуть закупити невелику кількість, бо вже є Bayraktar TB2
F-35A Lightning II
F-35A Lightning II, фото — U.S. Air Force

Водночас як відзначається, оцінка ринку "вірних ведених" має стати кроком до запуску вже реальної повноцінної програми із закупівлі таких безпілотників, яка загалом може тривати від двох до п’яти років чи навіть більше — такий значний період Вишневський пояснює тим, що "ми думаємо, що промисловість не готова ще надати докази щодо своїх можливостей".

Генерал-майор відзначив, що однією з програм, за якою спостерігає Польща, є спільний проєкт Королівських ПС Австралії та ПС США у рамках програми Collaborative Combat Aircraft (CCA) — це безпілотник MQ-28 Ghost Bat від Boeing.

ПС США розглядають цей безпілотник передусім для свого винищувача наступного покоління Next Generation Air Dominance, і також для F-35, усього у рамках програми CCA служба хоче загалом мати 1000 таких БПЛА (але варто відзначити, що MQ-28 Ghost Bat є одним з кандидатів на цю програму).

Перший політ безпілотник MQ-28 Ghost Bat здійснив у лютому 2021 році, водночас Австралія планує ввести його в експлуатацію у 2024-2025 роках. Щодо Польщі, то такий БПЛА цілком може бути парою до їхніх майбутніх F-35 — нагадаємо, ці літаки Польща замовила у США у 2020 році, всього поляки мають отримати 32 літаки, наступного року у США на навчання відправиться перша група з восьми пілотів, а перший літак має бути доставлений у Польщу у 2025 році.

Читайте також: Південна Корея із випередженням графіку постачає Польщі САУ K9PL, подвоївши виробництво