xcounter
#

Бомбардувальник B-21 Raider має стати дешевше, раніше його ціна озвучена у майже 700 млн

3917
B-21 Raider, фото — Northrop Grumman
B-21 Raider, фото — Northrop Grumman

І ще також у Повітряних силах сподіваються, що у рамках цієї програми будуть робити акценти не суто на платформу, а й на інші важливі аспекти, щоб уникнути серйозних помилок

Повітряні сили США вбачають ймовірне зниження вартості одиниці новітнього стелс-бомбардувальника B-21 Raider після проведення перемовин з виробником цієї машини, компанією Northrop Grumman — про це нещодавно заявив секретар служби Френк Кендалл, відзначивши, що перемовини щодо цього літака "рухаються у правильному напрямку".

Він відмовився розкривати деталі щодо того, якою на сьогодні може становити вартість одного бомбардувальника B-21 і також відмовився розповісти про наступні етапи розробки цієї машини через високий рівень секретності програми — нагадаємо, що це був і до сьогодні залишається доволі втаємниченим проєктом, хоча після першої публічної демонстрації та першого польоту B-21 Raider деякі деталі все ж таки стали відомими.

Читайте також: B-21 Raider здійснив як мінімум другий політ, але все одно є багато таємниць
B-21 Raider
Фото — U.S. Air Force

Щодо вартості, то у виданні Defense News відзначають наступне — коли літак вперше представили у грудні 2022 року, то середня вартість закупівлі була оголошена на рівні фантастичних 692 млн доларів, що, наприклад, в рази дорожче у порівнянні з тими ж винищувачами, ціна на які останнім часом тільки зростає. Наприклад, той же майбутній винищувач шостого покоління NGAD (Next-Generation Air Dominance) попередньо оцінюється у декілька сотень мільйонів доларів.

Тут також варто згадати історію, коли Австралія у своєму "Стратегічному огляді оборони" як один з варіантів посилити військо у ймовірному протистоянні з Китаєм розглядала закупівлю саме нових бомбардувальників шостого покоління B-21 Raider, але зрештою від цієї ідеї відмовилися, і не в останню чергу через їхню аж надто захмарну ціну.

Водночас у ПС США зараз стверджують, що бюджет на програму B-21 у 2025 році скоригували з урахуванням проведення "сприятливих" перемовин про початкові ціни на виробництво. Водночас запевняється й таке — що ані обсяги, ані масштаби програми не скоротилися.

Як відзначили виданню у Northrop Grumman, у четвертому кварталі минулого року витрати на бомбардувальник B-21 сягнули майже 1,6 млрд доларів, це пояснюють зростання виробничих витрат та макроекономічним збоєм, йдеться про випадок, коли компанія декілька разів попереджала своїх інвесторів про збитки від програми.

Також сьогодні ПС США прагнуть переконатися, що у контексті розробки B-21 акцент робиться на усі аспекти програми — не тільки суто літак, але й будівництво об’єктів для експлуатації та обслуговування, навчання пілотів, техніків, встановлення тренажерів. "Я бачив, як у програм виникали проблеми через те, що надто багато уваги приділяли платформі й недостатньо всім тим речам, необхідним для її підтримки", — говорить Кендалл. Він сподівається, що службі вдасться уникнути цих помилок у випадку з бомбардувальником B-21.

Читайте також: Нова концепція для ПС США: хочуть мати більше бомбардувальників, але поки йдеться про 10-12 нових B-21 на рік