xcounter
#

B-21 Raider здійснив як мінімум другий політ, але все одно є багато таємниць

5945
B-21 Raider знизу (фото Matt Hartman)
B-21 Raider знизу (фото Matt Hartman)

Вперше цей бомбардувальник було помічено в небі восени минулого року

Новітній американський стелс-бомбардувальник шостого покоління B-21 Raider компанії Northrop Grumman у середу, 17 січня, здійснив випробувальний політ з авіабази Повітряних сил США Едвардс — це другий відомий політ цього літака після того, як у листопаді минулого року літак здійснив свій перший політ з Палмдейла на авіабазу Едвардс.

Відео першого польоту B-21 Raider

Читайте також: Чи можна ракету PAC-3 MSE для Patriot інтегрувати в бойову систему Aegis: перевірять вже навесні

Проведення випробувального польоту раніше підтвердили у ПС США — прессекретар служби Енн Стефанек у листі виданню Air & Space Forces Magazine заявила, що "льотні випробування є найважливішим кроком у випробувальній кампанії" і що вони мають "забезпечити живучість, здатність дальніх і проникних ударів для стримування агресії та стратегічних атак проти Сполучених Штатів, союзників і партнерів".

Втім, дані щодо цієї програми випробувань доволі обмежені — наприклад, у ПС США відмовилися надавати конкретику щодо того, а скільки ж вже разів злітав B-21 Raider після свого першого польоту та й взагалі якісь інші деталі щодо розвитку програми бомбардувальників шостого покоління.

Стелс-бомбардувальник шостого покоління B-21 Raider
Стелс-бомбардувальник шостого покоління B-21 Raider, фото — U.S. Air Force

Відмовилися також розповісти й про таку крайню деталь — а який саме бомбардувальник здійснив випробувальний політ, бо ще минулого року у Northrop Grumman неодноразово заявляли, що на виробництві перебуває одразу шість літаків, то ж не виключено, що раніше цього тижня літав насправді якась інша машина, а не та, що вже літала в листопаді минулого року.

Нагадаємо, що контракт на розробку нового бомбардувальника було укладено у 2015 році, а через 7 років, у 2022, цей таємничий літак було вперше представлено публіці та тоді ми детально розповідали, а чому ж його у США називають літаком шостого покоління і також про те, а як же вдалося зберегти в таємниці цю програму.

Ціна одного такого літака може коливатися на рівні 700 млн доларів, прийняття на озброєння попередньо очікується у 2027 році. За попередніми даними, всього ПС США планують закупити партію у 100 літаків (хоча кількість цілком ймовірно може бути збільшена), а темпи виробництва після того, як літак піде в "серію", можу бути на рівні 10-12 бомбардувальників у рік.

Читайте також: Британія списала понад 1000 машин та літаків, частина з яких могла б знадобитись ЗСУ