xcounter
#

Чи можна ракету PAC-3 MSE для Patriot інтегрувати в бойову систему Aegis: перевірять вже навесні

2169
Фото ілюстративне, U.S. Navy
Фото ілюстративне, U.S. Navy

Втім, тести поки що будуть проходити не з кораблів, а з наземної системи вертикального пуску

Американська компанія Lockheed Martin вже цією весною буде тестувати, а чи зможе вона успішно інтегрувати свою найновішу версію ракети Patriot у бойову систему Aegis військово-морських сил США — віцепрезидент компанії з військово-морських систем компанії Том Коупман відзначив, що вони витратять близько 100 млн доларів на інтеграцію ракети Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3 MSE) в Aegis.

протиракета PAC-3 MSE
PAC-3, фото — U.S. DoD

Він наголошує — що сьогодні американський флот має "пробіли" у напрямку боротьби "з передовими загрозами на морі" і що Patriot — "це перевірена в боях зброя проти сучасних загроз, проти гіперзвукового озброєння". А Ширин Мелвін, директор з інтегрованого бойового управління, відзначила, що ці можливості "безперечно доповнюють те, що [ВМФ] має сьогодні, цитують слова представників компанії у виданні Defense News.

Читайте також: Чи може настати дефіцит ракет до Patriot: скільки виробляють та чому тоді дії США нелогічні

Там нагадують таке — що влітку минулого року у Lockheed Martin вже продемонструвала, що може інтегрувати ракети PAC-3 MSE з радаром Aegis SPY-1. Водночас під час майбутніх випробувань з бойовою стрільбою у компанії будуть використовувати наземну систему вертикального пуску, бо передусім мета — показати інтеграцію ракет від ЗРК з бойовою системою Aegis.

І вже в тому випадку, якщо ці тести будуть успішними, то у Lockheed Martin сподіваються, що або ВМФ або оборонне відомство країни проведуть вже подальші випробування. Водночас Коупман відзначає, що поки що цей проєкт не отримував фінансування від Пентагона.

Раніше Агенція протиракетної оборони США надавала Lockheed Martin невелике фінансування у рамках проєкту інтеграції ракет PAC-3 MSE у Aegis Ashore (такий собі "сухопутний есмінець ППО" із радаром SPY-1 і вертикальними пусковими установками Mark 41).

У виданні також нагадують, що сьогодні Lockheed Martin планує збільшити обсяги виробництва ракет Patriot з урахуванням попиту на це озброєння і в рамках поповнення запасів ракет, які були відправлені в Україну у рамках оборонної допомоги, де цей ЗРК вже неодноразово продемонстрував, як може збивати російські так звані "гіперзвукові" (насправді аеробалістичні) ракети Х-47М2 "Кинжал".

Наприклад, влітку 2023 року стало відомо, що американська компанія виробляє всього 450 ракет MSE в рік (до 38 на місяць) і тоді ж Lockheed Martin повідомляла, що до 2026 року хоче збільшити річне виробництво на 100 ракет — до 550 (до 46 на місяць), тож фактично йдеться про ріст на 20% аж протягом трьох років.

ЗРК Patriot ракети
Порівняння ракет до ЗРК Patriot, інфографіка від CSIS

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, що НАТО у рамках програми European Sky Shield Initiativeпланує закупити 1000 ракет до зенітного ракетного комплексу Patriot, але йдеться про ракети GEM-T (PAC-2) для перехоплення аеродинамічних цілей на дальності у 160 км.

Читайте також: Як близько необхідно було розмістити Patriot для того, щоб збити А-50 над Азовським морем