xcounter
#

Європейський сегмент НАТО закупить цілу 1000 ракет до Patriot, але GEM-T й лише 1000

3200
GEM-T
GEM-T

Та ситуація, коли ціла тисяча ракет до ЗРК Patriot на весь європейський сегмент НАТО - це лише на один залп, але для Європи це вже позитив

НАТО офіційного оголосило про намір відділу закупівель надати підтримку ініціативі країнам-членам закупити 1000 ракет до зенітного ракетного комплексу Patriot. Зазначається, що мова йде про намір законтрактувати ракети Німеччиною, Нідерландами, Румунією та Іспанією, а також деякими іншими країнами, у межах загальної програми European Sky Shield Initiative.

Контакт, відповідно до офіційного повідомлення, має бути виконаний спільним підприємством COMLOG - результатом об'єднання сил американської Raytheon та MBDA Deutschland. Зазначено, що мова йде про ракети GEM-T, випуск яких у Європі був узгоджений у межах рамкової угоди восени 2022 року.

Читайте також: Розкрито дані, як на півночі відпрацювали мобільні вогневі групи ППО під час надскладної атаки 2 січня
Patriot

Й одразу з боку Defense Express зазначимо, що в цілому хоча й новина й виглядає доволі позитивною, але також демонструє ряд проблем. Бо мова йде про ракети GEM-T (PAC-2), які призначені для перехоплення аеродинамічних цілей на дальності 160 км.

Насправді дійсно дуже важлива річ, але будь-який аналіз війни в Україні демонструє, що основним призначенням Patriot є, в першу чергу, протиракетна оборона та знищення балістичних ракет. А для цього необхідні протиракети MSE, які вже виробляються Lockhid Martin, а не Raytheon.

Але й ці ракети дуже й дуже потрібні. Бо коли ще у 2022 році мова пішла про створення COMLOG, то European Security & Defence зазначило, що на тодішні 12 батарей Patriot Бундесверу (зараз вже 11 чи 10 через посилення України) лише декілька сотень ракет GEM-T. При цьому граничні строки їх експлуатації добігають кінця до 2030 року.

Й, об'єктивно, кількість ракет у 1000 одиниць насправді не є дуже значною, бо мова йде про її розподілення між усіма операторами Patriot у Європі. Враховуючи те, що стандартна батарея Patriot складається з восьми пускових, кожна з яких може запустити по 4 GEM-T, то 1000 ракет, це один залп 31 батареї.

Patriot

Водночас кількість батарей Patriot у європейському сегменті НАТО: близько 10 у Німеччині, 3 у Нідерландах, 3 в Іспанії, Греція - 6 батарей на озброєнні. Польща вже має дві батареї нестандартного складу по дві РЛС на вісім пускових, але має намір збільшити кількість на ще 12 батарей з новими РЛС LTAMDS. Румунія загалом має отримати до 2026 року 7 батарей (поставки частково здійснені), але по чотири пускових у кожній.

До переліку можливо також додати Швецію, яка продовжує перебувати в НАТО за півкроку через позицію вже здебільшого Угорщини, а не Туреччини. Ця країна знаходиться у стадії отримання чотирьох батарей, але лише з трьома пусковими у кожній.

Тобто загалом мова йде про 35 батареї, які вже є на озброєнні, або мають твердий контракт (без урахування планів Польщі, які ще не оформлені), але з різним складом пускових. Загалом, якщо рахувати лише у пускових, то мова йде про 232 пускових, або про можливість одночасного запуску 928 ракет GEM-T.

Й на фоні цього кількість у "цілої 1000 ракет" до Patriot перетворюються у "всього 1000 ракет" до Patriot. Й мова не йде про кратне збільшення запасів, створення стратегічного резерву тощо, а скоріше "підтримання штанів". Але у будь-якому випадку вкрай важливо те, що європейський оборонний комплекс вже починає активно намагатись вирішити питання забезпечення зенітними ракетами самостійно.

Більше того, не лише GEM-T буде вироблятися у Європі. Наприклад, у Румунії має початися виробництво ракети Stunner від ізраїльського ЗРК "Праща Давида", яка під назвою SkyCeptor інтегрується Raytheon у PAAC-4 - Patriot Advanced Affordable Capability-4. Ця ракета фактично є замінником, при чому кращим та дешевшим, вже згаданої MSE.

Читайте також: ВМС України оцінили строки розмінування Чорного та Азовського морів: все не так й погано