xcounter
#

ВМС України оцінили строки розмінування Чорного та Азовського морів: все не так й погано

2352
Тральники Sandown
Тральники Sandown

Попри хаотичне мінування РФ акваторії Чорного моря розмінувати основі торгові шляхи можливо у більш ніж помірні строки

Питання розмінування України, коли забруднена вибухонебезпечними предметами площа України оцінена у понад 67 тисяч кв. км, вже є дуже болючим питанням. Але окрім суходолу ще є й питання розмінування акваторії Чорного та Азовського морів.

Водночас строки, які наразі оцінені у Військово-морських силах ЗСУ на це завдання оцінені на рівні 3-5 місяців для розмінування морських шляхів, але загалом розмінування обох морів може піти 3-5 років. Про це повідомив речник Військово-Морських Сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону. Він зазначив, що така операція вже планується й створено відповідний штаб.

Читайте також: Як так вийшло, що може зірватися модернізація бомбардувальників B-52 на десятки мільярдів доларів

Це звісно на оцінці від поточного рівня замінування, яке може бути посилено з боку РФ. Але, за словами речника, наразі спостерігається зменшення активності РФ у спробах встановити міни, що пов'язано із "протидією з боку Сил оборони і безпеки України".

Також строки розмінування у 3-5 місяців для торгових шляхів та 3-5 років для розмінування всієї акваторії можливо порівняти зі строками розмінування після завершення Другої світової війни. Наприклад, відомо, що під час Другої Світової війни на Чорному та Азовському морях було виставлено близько 20 тисяч мін, з яких половину - СРСР. Розмінування судових фарватерів у 1945 році було визначено у межах до 1 липня 1946 року.

тральщики другої світової

У 1947 році була поставлена задача знищити усі контактні мінні загородження, які на той час у Чорному морі займали площу близько 5 тисяч кв. км. Загалом всі роботи, включно з траленням неконтактних мін планувалось завершити до 1948 року, але він не був виконаний й продовжений у 1949 році. Хоча цивільним суднам був дозволений прохід у порти Чорного моря без повторного розмагнічування.

Також було прораховано, що неконтактні міни втрачають свою боєздатність через 7-8 років після активації. Тому було прийнято рішення робити над районами замінованими такими мінами лише одне контрольне тралення й у випадку відсутності підриву вважати район безпечним.

Водночас міни часів Другої світової війни часом викидало на берег й у 50-х й після, більше того, сапери досі знаходять міни не лише 40-х років, а й навіть Першої.

Але наразі цілком можливо вважати, що технології розмінування доволі якісно пішли вперед й сучасний тральник доволі сильно відрізняється від кораблів 40-х років. Бо на озброєнні саперів тепер є й морські дрони й значно ефективніші методи пошуку та дистанційної активації мін.

Можливості турецького тральника Aydın
Можливості турецького тральника Aydın

Вже активно тестуються й безекіпажні катери, які будуть розміновувати неконтактні міни, як приклад можливо загадати проєкт від Textron Systems.

Нагадаємо, що цього року Туреччина, Румунія та Болгарія мають розпочати спільну місію з розмінування частини акваторії Чорного моря та постійне патрулювання у зоні, яка наразі обмежуються північним кордоном Румунії. При цьому Туреччина має у складі свого флоту шість найбільш просунутих у регіоні тральник Aydın, а загальна кількість тральник у флотах цих країн сягає 20 одиниць.

Читайте також: Норвегія передає для навчання українських пілотів два F-16, але строки прямо говорять про масштаб програми