xcounter
#

ППО Східного флангу НАТО швидко змінюється: Фінляндія закуповує "Пращу Давида", Румунія вироблятиме SkyСeptor

David's Sling (фото: US DoD)
David's Sling (фото: US DoD)
2192

Фінляндія стала першим іноземним покупцем David's Sling​ - "Праща Давида", а Румунія отримала згоду на виробництво ракет до цієї системи, які також використовуються у Patriot

Досвід України з протидії РФ показав, що наземний компонент протиповітряної оборони, а також взагалі протирактена оборона - є більш ніж з важливих елементів безпеки держави. Й у європейському сегменті НАТО, в якому ЗРК були об'єктивно на других, якщо не третіх, ролях, активно почали це виправляти.

Але поки Франція та Німеччина не можуть зійтись у поглядах на єдину систему ППО Європи, всі інші не витрачають час. Наприклад, Фінляндія, яка також тепер є частиною Східного флангу НАТО та взагалі має найбільший кордон з РФ, посилить власну систему ППО та ПРО ізраїльським комплексом David's Sling - "Праща Давида".

Читайте також: В Україні для бронетехніки розроблено компактний РЕБ проти дронів-камікадзе, включно з "Ланцетами"

Як повідомило ізраїльське оборонне відомство, уряд США надав згоду на його продаж, а це було необхідною умовою через те, що це спільна розробка Raytheon та Rafael, із широким фінансуванням з боку США.

Угода на не оголошену кількість комплексів "Праща Давида" загальною вартістю у 316 млн євро. Також зазначено, що контракт можливо розширяти пакетами за ціною 216 млн євро.

І навіть якщо мова йде про одну батарею або fire unit, це все одно втричі дешевше за один Patriot. При цьому "Праща Давида" забезпечує перехоплення, як аеродинамічних, так й балістичних ракет, що робить його засобом ПРО. При цьому мова йде про кінетичне перехоплення, що є головною запорукою гарантованого знищення цілей.

Заявлена дальність дії комплексу, в тому числі у якості засобу ПРО - від 40 до 300 км, що значно переважає можливості протиракети MSE для Patriot PAC 3 з дальністю перехоплення балістичних цілей до 40 км.

Такі параметри забезпечуються ракетою Stunner, в якій використано двоступеневу схему, при цьому протиракета розганяється до швидкості 7,5 Маха. До того ж, ракета має вертикальний старт, на відміну від MSE.

Попри такі дійсно вражаючі можливості зенітні ракети "Пращи Давида" мають ще одну перевагу - ціна, яка менша ніж у MSE вартістю близько 3 млн доларів за одиницю. І ще у 2013 році у американському Raytheon почали роботи з інтеграції ракети Stunner до Patriot у новій версії PAAC-4 - Patriot Advanced Affordable Capability-4, а сама ракета отримала назву SkyCeptor.

І виробництво цієї ракети розширюється за рахунок Румунії, яка буде виробляти SkyCeptor. Як повідомляє Defense Romania, у Raytheon підтвердили те, що відповідна домовленість досягнута і компанія спільно з румунською Electromecanica невдовзі почнуть проєктування та будівництво підприємства.

І для Румунії це доволі вагомий крок, бо країна забезпечить боєприпасами не лише себе, бо свого часу закупила сім батарей Patriot за 4 млрд доларів, а й всіх інших бажаючих інтегрувати до Patriot зенітну ракету, яка має значно ширші можливості ніж стандартні, при цьому коштує дешевше.

Читайте також: Німці показали, як IRIS-T SLM в Єгипті збиває БПЛА з ефективністю 100% (відео)