xcounter
#

Франція та Німеччина не можуть зійтися у поглядах, як же будувати ППО та ПРО в Європі

2874
ЗРК Patriot, фото – Ministry of Defense of the Federal Republic of Germany
ЗРК Patriot, фото – Ministry of Defense of the Federal Republic of Germany

Водночас розрізнений підхід до побудови ППО та ПРО сьогодні аж ніяк не є "стійкою стратегією"

Війна в Україні продемонструвала важливість наявності на озброєнні потужних систем протиповітряної та протиракетної оборони, і під час авіасалону Paris Air Show 2023 низка представників європейських країн активно обговорювали ідею розробки нових систем ППО та ПРО для захисту неба над Європою, як розповідає видання Defense News.

І, судячи з висновків, озвучених виданням, можна констатувати той факт, що європейські лідери поки що не мають спільного бачення, як найкраще закрити потребу в захисті неба проти ймовірної загрози у вигляді ворожих ракет.

Читайте також: Чи є в РФ авіаційна версія "Калібра", яку вони начебто можуть запускати із Су-35 та МиГ-31

Зокрема президент Франції Еммануель Макрон виступив проти проєкту Німеччини під назвою Sky Shield ["Небесний щит"], про яку канцлер Олаф Шольц оголосив ще у грудні 2022 року.

Річ у тім, що концепція Sky Shield передбачає закупівлю систем ППО як у Європі, так і поза її межами, зокрема йдеться про систему Patriot від американської Raytheon, а також про Arrow 3 від ізраїльської Israel Aerospace Industries.

І станом на сьогодні цю ідею підтримує одразу 17 країн – Бельгія, Болгарія, Чехія, Естонія, Фінляндія, Угорщина, Латвія, Литва, Нідерланди, Норвегія, Румунія, Словаччина, Словенія, Швеція та Велика Британія. Ще дві – Італія та Франція – поки про свій вибір не заявили, але німці кажуть, що "двері відкриті й для нових членів".

Водночас Макрон наголошує на тому, що не можна орієнтуватися на неєвропейських виробників ППО та ПРО, говорячи про те, що поставки від країн поза межами Європи більш "некеровані" і залежать від "Розкладу, пріоритетів, а іноді від третіх країн, наводячи приклад України, коли Європа "може дати Києву тільки те, що має та виробляє".

Зрозуміло, що Франція передусім зацікавлена у просуванні спільної з Італією системи SAMP-T, крім того, нещодавно французи очолили спільний проєкт одразу для п’ятьох країн Європи із закупівлі ЗРК Mistral.

ЗРК Mistral
ЗРК Mistral, фото – MBDA

Разом з тим, нещодавній звіт Вашингтонського центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) відзначає, що Європі станом на сьогодні не вистачає систем, які б протидіяли ракетам великої дальності, і що розрізнений підхід до систем ППО та ПРО на національному рівні "більше не є стійкою стратегією".

Водночас досвід Польщі говорить про те, що побудова дійсно "тотальної" ППО – справа аж ніяк не дешева – бо навіть попри бюджет у понад 30 млрд доларів включно з Patriot та Narew, це не гарантує, що небо країни повністю закрите від всіх загроз.

Читайте також: Повітряні Сили України вперше показали JDAM-ER під крилом радянських машин