xcounter
#

Повітряні Сили України вперше показали JDAM-ER під крилом радянських машин

11774
JDAM-ER (фото: Australian Department of Defence​)
JDAM-ER (фото: Australian Department of Defence​)

Хоча JDAM-ER були передані до України ще у лютому, лише зараз з'явились офіційні фото з цією плануючою високоточною бомбою у ЗСУ

Те що Україна отримує від США та активно використовує високоточні плануючі бомби JDAM-ER доволі довго залишалось, хоча й очевидним, але не підтвердженим жодним фото чи відео фактом.

Але Повітряні сили України, з нагоди Дня незалежності США, який святкується 4 липня, виклали фото з подякою країні та світлинами з американським озброєнням, яке зараз допомагає нашим бійцям боронити Україну. На фото до допису зображена протирадіолокаційна ракета AGM-88 HARM, пускові ЗРК Patiot та NASAMS, а також дві бомби JDAM-ER.

Читайте також: Міномети смажать окупантів, артилерія – підпалює башти ворожим САУ: ЗСУ нищать ворога поблизу Бахмута

Про те, що мова йде якраз про JDAM-ER говорить модуль з крилами, якій потрапив на фото. Окрім того, стало можливим встановити самі бомби, які дооснащуються цими комплектами. Також по фото можливо ідентифікувати й носій JDAM-ER - МіГ-29, про що говорить шасі та відрита ніша для нього.

JDAM-ER
JDAM-ER під крилом літаків ПС ЗСУ

З огляду на зовнішній вигляд мова йде про бомби Mark 82 вагою 500-фунтів, тобто 230 кг, що є фактично західним аналогом ФАБ-250. Кожна така бомба містить 87 кг вибухової речовини трітонал, яка на 18% могутніший за тринітротолуол.

Mark 82
Mark 82 з комплектом JDAM (фото: US DoD)

Нагадаємо, що JDAM-ER забезпечує не лише точне ураження цілі, а дозволяє здійснити скидання цієї бомби поза межами дії російських ЗРК. Максимальна дальність скидання при польоті на висоті 12 км складає близько 70 км, а при використання з режиму кабрування з маловисотного польоту - близько 40 км.

Читайте також: Як РФ розгортає виробництво Shahed-136: проєкт "Алабуга" у цифрах, строках та важливих деталях