xcounter
#

В Україні для бронетехніки розроблено компактний РЕБ проти дронів-камікадзе, включно з "Ланцетами"

17822
Перевозний комплекс РЕБ від Піранья-Тех"
Перевозний комплекс РЕБ від Піранья-Тех"

Питання захисту бронетехніки від дронів більш ніж актуальне і якщо піхотинець може скористатися антидроновою рушницею, то, наприклад, екіпаж танка цієї можливості немає й тому для бронетехніки потрібен свій комплекс РЕБ

Забезпечення захисту від дронів-камікадзе - задача, яку можливо вирішувати різними шляхами, один з яких - пригнічення каналів управління БПЛА засобами РЕБ.

Цей метод активно використовується у ЗСУ, зокрема й переносними засобами - "антидроновими рушницями", але для їх ефективного застосування необхідно не лише побачити дрон, але й цілеспрямовано супроводжувати.

Читайте також: Росіяни розкрили, скільки для них коштує Ту-22М3 з ракетою Х-22, і там цифри здивують

Водночас у деяких випадках реалізувати це складно, а дрони-камікадзе здебільшого атакують техніку. Й цілком логічно, що саме вона потребує аналогічні засоби РЕБ, які будуть працювати без необхідності вицілювання загрози.

Piranha - Armored Vehicles Dome 360
Piranha - Armored Vehicles Dome 360

Й один з таких компактних комплексів РЕБ розроблено українською компанією "Піранья-Тех", яка спеціалізується на засобах протидії дронам та працює з 2014 року. Комплекс отримав назву Piranha - Armored Vehicles Dome 360 та призначений для захисту бронетехніки.

Про нього, а також про інші розробки, в інтерв'ю Espreso TV розповів заступник гендиректора компанії Юрій Момот (на відео з 15:35).

Сам комплекс має доволі компактне виконання, при цьому у випадку встановлення на бронетехніку вся апаратура переноситься у заброньований корпус, а зверху залишаються лише компактні антени. Відповідно до публічних характеристик, комплекс РЕБ забезпечує пригнічення каналів управління та супутникової навігації.

Важливо, що комплекс Piranha - Armored Vehicles Dome 360 ставить завади не лише на стандартні частоти керування звичайних дронів квадрокоптерів та FPV-дронів, але й діапазон частот управління на яких працює "Ланцет". Окрім того, пригнічується супутникова навігація GPS, ГЛОНАСС, BeiDou та Galileo.

Потужність комплексу становить 150-250 Вт, що забезпечує утворення захисного поля радіусом 700 метрів на 360 градусів.

Piranha - Armored Venhicles Dome 360

Враховуючи те, що цей комплекс призначений для широкого використання у реальних польових умовах він не потребує постійних налаштувань та контролю роботи з боку окремого члена екіпажу машини.

Читайте також: З якими реальними проблемами стикається зараз Україна під час закупівлі озброєння