xcounter
#

Росіяни розкрили, скільки для них коштує Ту-22М3 з ракетою Х-22, і там цифри здивують

45868
Рашистський Ту-22М3 з ракетою Х-22, ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистський Ту-22М3 з ракетою Х-22, ілюстративне фото з відкритих джерел

Бо ці цифри покажуть, що нема сенсу рахувати, скільки в мільйонах доларів витратила РФ на черговий удар по Україні

Російські "ЗМІ" пишуть, що гарнізонний суд в Мурманську присудив до умовних строків ув’язнення колишнього командира 40-го полку дальньої авіації Владіміра Алєксєєнко та колишнього керівника польотів цієї частини Владіміра Стєпанова. За фабулою справи, у січні 2019 року ці двоє посадовців допустили посадку Ту-22М3 з підвішеною КР типу Х-22 в складних погодних умовах, через що бомбардувальник розбився та згорів разом з ракетою, а 3 із 4 членів екіпажу загинули.

Який саме строк отримали ці двоє російських військових, не розкривається. Зате стало відомо про іншу цікаву деталь – вони мають виплатити 4,5 мільйона рублів за втрачений Ту-22М3 з ракетою Х-22, хоча до прямих виплат справа не дійшла, оскільки згадані вище Стєпанов і Алєксєєнко подали апеляцію на рішення гарнізонного суду.

Читайте також: Армія РФ і зараз здатна на операцію, як інтервенція в Казахстан у 2022 році, всупереч втратам в Україні
Підготовка до вильоту ворожого Ту-22М3 з ракетами Х-22, ілюстративне фото довоєнних часів

Ця новина насправді є показовою одразу з двох ракурсів. Перший – очевидно, що з того самого 2019 року рашисти зуміли суттєво покращити бойову підготовку своєї дальньої авіації. Оскільки, наприклад, за час повномасштабного вторгнення РФ в Україну не було зафіксовано жодного відомого випадку, коли б якийсь із рашистських стратегічних бомбардувальників розбився після чергового польоту чи ракетного удару по території нашої країни.

Другий ракурс – "ціноутворення" на власну зброю в РФ має настільки довільний характер, залежно від зовнішніх обставин, що через це наприклад підрахунки ймовірної вартості затрат рашистів на черговий обстріл України взагалі не мають ніякого практичного сенсу. Бо, наприклад, де з нашого погляду може бути обчиселдена цифра затрат в кілька десятків чи навіть сотень мільйонів доларів, самі окупанти можуть думати, що це їм коштувало "нічого".

Рашистська крилата ракета Х-22, ілюстративне фото довоєнних часів

Відомо, що Міноборони РФ хотіло стягнути за втрачений Ту-22М3, випущений в 1986 році, та ракету Х-22 загалом 97 мільйонів рублів, із яких 12 млн рублів – за саму КР. У 2019 році курс рубля відносно долара не був вищим за позначку 65 рублів за один долар. І якщо екстраполювати, то виходить, що станом на той момент втрачені Ту-22М3 та Х-22 коштували для Міноборони РФ коштували в еквіваленті лише 1,3 мільйони доларів та понад 180 тисяч доларів відповідно, що виглядає як мінімум заниженим показником.

Якщо ж говорити про фактично присуджену судом суму в 4,5 мільйони рублів збитку, то так виходить еквівалент лише близько 70 тисяч доларів. Але тоді мова взагалі про абсолютний нонсенс.

Рашистський Ту-22М3 з ракетами Х-22, ілюстративне фото довоєнних часів

А ще у цій справі залишилась і така показова деталь, яка демонструє всю "гнучкість" російського "ціноутворення" по своїй же зброї.

Як вказують російські "ЗМІ", коли для судової експертизи по цій справі було залучено фінансову службу Північного флоту ВМФ РФ, то її працівники спочатку вказали цифру взагалі в нуль рублів ("0") остаточної вартості втраченого бомбардувальника та ракети. А потім, уже очевидно після вказівки "згори", раптом змінили свій вердикт, і теж погодились з цифрою в 97 мільйонів рублів загальної вартості втрат.

Пуск крилатої ракети Х-22 із бомбардувальника Ту-22М3 рашистів, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: РФ може скритно замінувати Чорне море з підводних човнів: як це працює і чи можливо завадити