xcounter
#

Армія РФ і зараз здатна на операцію, як інтервенція в Казахстан у 2022 році, всупереч втратам в Україні

3563
Інтервенція військ РФ у Казахстан, січень 2022 року, архівне зображення з відкритих джерел
Інтервенція військ РФ у Казахстан, січень 2022 року, архівне зображення з відкритих джерел

Але якщо говорити про операцію більшого масштабу, як війна на Кавказі, то спочатку росіянам треба кілька років на відновлення власного потенціалу

Рівень втрат ЗС РФ під час повномасштабного вторгнення в Україну суттєво підірвав можливості Кремля вести повномасштабні бойові дії в інших регіонах світу, та суттєво понизив здатність Москви до проведення нових повномасштабних операцій.

Але якщо оцінювати військовий потенціал РФ станом на зараз, і співставляти можливий масштаб конфліктів, учасником яких захоче стати Кремль, то цілком може виявитись, що російська армія і зараз цілком здатна на операцію обмеженого масштабу, як інтервенція "сил ОДКБ" в Казахстан у січні 2022 року. Про це йдеться в дослідженні аналітичного центру CSIS, присвяченому здатності РФ вести бойові дії на тлі втрат в Україні.

Читайте також: ЗСУ успішно порушили логістику армії РФ на півдні: склади знищено, шляхи подвозу обмежені
Інтервенція військ РФ у Казахстан, січень 2022 року, архівне зображення з відкритих джерел

Свою думку експерти цієї організації аргументують так. За їх підрахунками, у січні 2022 року армія РФ перекинула в Казахстан насправді лише до 3 тисяч військовослужбовців та відносно невелику кількість бронетехніки.

Цей контингент мав доволі обмежену задачу – взяти під охорону важливі установи та критичну інфраструктуру Казахстану, щоб "вивільнити " силові структури для придушення масових заворушень в країні. Російський контингент в Казахстані тоді перебував лише 1 тиждень, а потім був згорнутий і перекинутий назад на територію РФ.

І якщо оперувати саме такими обмеженими показниками, то й станом на зараз РФ цілком здатна на проведення обмеженої операції в Центральній Азії, під лозунгом "захисту союзників по ОДКБ". Звісно, якщо мова буде про залучення наряду сил лише в кілька тисяч військовослужбовців, а сама операція буде обмеженою в часі.

Інтервенція військ РФ у Казахстан, січень 2022 року, архівне зображення з відкритих джерел

Водночас, якби Кремль захотів зараз провести нову війну на Кавказі, за масштабами як війна проти Грузії в 2008 році, то тут росіянам спочатку знадобилось би від 1 до 5 років бодай на часткове відновлення свого потенціалу на тлі втрат, отриманих в боях проти ЗСУ. Оскільки для війни такого масштабу в 2008 році Росія залучила як мінімум 25 тисяч військовослужбовців, та загалом 1000 одиниць різної техніки та озброєння, зокрема танки і ББМ, артилерія та реактивні системи тощо.

Щоб показати, наскільки нелінійними темпами РФ відновлювати чи нарощувати свій військовий потенціал, експерти CSIS використали такий приклад – з 2011 по 2018 роки російський ВПК виготовляв нових та модернізованих максимум 185 танків за рік, водночас після 2018 року цей показник виріс до 250 танків на рік.

Рашисти готують до маршу свої розконсервовані Т-62, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Черга на F-35 формується вже на 8 років вперед - ілюстративний приклад Румунії для України