xcounter
#

Розкрито дані, як на півночі відпрацювали мобільні вогневі групи ППО під час надскладної атаки 2 січня

3721
всі фото — скріншоти з відео генерал-лейтенанта Сергія Наєва
всі фото — скріншоти з відео генерал-лейтенанта Сергія Наєва

Мобільні групи ППО відіграють важливу роль у відбитті терористичних ракето-дронових атак російського окупаційного війська

Командувач Об’єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв на своїх офіційних сторінках у соцмережах відзвітувався про роботи мобільних вогневих груп протиповітряної оборони Північної операційної зони, які під час надскладної концентрованої атаки ворога 2 січня знищили низку повітряних цілей.

Як відзначає Наєв, у своїй зоні відповідальності групами мобільної протиповітряної оборони збили 8 із усіх 17 дронів, які були виявлені на їхньому напрямку — або ж 47%. І виходить, що інші 53% були збиті розрахунками зенітних ракетних комплексів. Загалом же під час нещодавньої атаки ворог по різних напрямках випустив всього 35 одиниць ударних дронів Shahed-136, і всі з них були збиті нашою протиповітряною обороною.

Читайте також: Збито 100% Х-47 "Кинжал" та 85% крилатих ракет: як Повітряні сили відбили атаку 2 січня 2024 року

Збитий ворожий ударний дрон Shahed

Для наочності, ці показники можна порівняти з іншими звітами Наєва про роботу мобільних груп протиповітряної оборони в Північній операційній зоні — наприклад, у ніч на 21 грудня було збито 67% (9 одиниць) з усіх ударних БПЛА у зоні відповідальності. Раніше, 16 грудня, мобільними групами ППО було знищено 8 одиниць з 14 збитих БПЛА (понад 57%). А 25 листопада, коли під час масованої атаки в Північній операційній зоні було знищено одразу 55 "Шахедів", то на мобільні групи припало понад 50% з усіх знищених дронів або ж 28 одиниць.

Водночас по крилатих ракетах, які були збиті 2 січня у Північній операційній зоні ситуація наступна — всього у зоні відповідальності було збито 48 одиниць, з них 11 ракет — мобільними вогневими групами ППО. Звичайно, що показник нижчий, ніж по дронах, але це й логічно, бо крилата ракета — все ж таки складніша ціль.

Відео ілюстративне

Мобільні групи протиповітряної оборони з’явилися як вимушене рішення з урахуванням нестачі зенітних ракетних комплексів та ракет до них, на чому раніше акцентував речник командування ПС ЗСУ Юрій Ігнат. І особливо у контексті коли понад рік тому РФ почала використовувати по Україні дрони камікадзе типу Shahed.

Сьогодні актуальність мобільних груп ППО тільки зростає, особливо з урахуванням, що РФ може випускати понад 500 ударних дронів по Україні за один місяць, виснажуючи нашу протиповітряну оборону. Але їхня ефективність залежить не тільки від рівня навченості розрахунків, але й банально як від кількості самих груп, яка залежить передусім від оснащення — пікапи, засоби ураження тощо.

Наприклад, як розповідає Наєв на відео, ті мобільні групи, які 29 грудня збили 4 ракети, і ще 4 ракети 2 січня, а також поцілили у 2 шахеди, працювали такою зброєю, як великокаліберний кулемет Browning M2, зенітна установка ЗУ-23-2, ПЗРК Stinger, а також зенітних самохідних установок Gepard.

Читайте також: Росіяни били по Києву Х-101, зробленою в 4 кварталі 2023 року, і це ще не все