xcounter
#

Як близько необхідно було розмістити Patriot для того, щоб збити А-50 над Азовським морем

Як близько необхідно було розмістити Patriot для того, щоб збити А-50 над Азовським морем
56260

І хоча офіційно не повідомлено чим саме збили російські А-50 та Ил-22, саме ЗРК Patriot є доволі вірогідним варіантом

Офіційне підтвердження знищення літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного пункту управління Ил-22 від Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного супроводжувалось й даними об'єктивного контролю, які дозволяють приблизно оцінити наскільки близько до лінії фронту необхідно було підтягти засіб ураження.

Водночас наразі не оголошується чим саме були знищені ці літаки. Але збиття на таких відстанях ворожої авіації вже здійснювалось. Відому "Брянську різанину" у липні 2023 року здійснив саме з Patriot. Вважається, але не підтверджено, що він був використаний наприкінці грудня для знищення одночасно трьох Су-34, одного Су-30 у районі Чорного моря та ще одного Су-34 на Мелітопольському напрямі.

Читайте також: Чому Австралія мовчки продовжує утилізацію вертольотів MRH-90 Taipan та не відповідає на запит України

Тому можливо припустити, що мова і в цьому випадку йде про так званий "блукаючий Patriot", який попри великий ризик, підтягують у прифронтову зону. Але тоді цього разу мова йде не про просто прифронтову зону, а про дуже близьке розміщення ЗРК до "нуля". Бо ракети GEM-T мають задекларовану дальність ураження висотних аеродинамічних цілей у 160 км.

Patriot А-50
Виключно ілюстративне накладання дальності у 160 км на публічні дані щодо повітряної ситуації

Таким чином мінімальна дальність від переднього краю мала становити до 25 км, а якщо взяти навіть мінімальний "запас" - то всі 15 км. Й для такого габаритного комплексу як Patiot, який не відрізняється мобільністю, це дуже мала відстань, бо тоді ЗРК вже знаходився у межах дії артилерії противника.

Саме тому успішна операція Повітряних сил зі знищення російських А-50 та Ил-22 - не просто унікальна, збиття літака дальнього радіолокаційного виявлення відбулось взагалі вперше в історії. І вона вимагала надвисокого рівня маскування, майстерності, звитяги та витримки українських бійців.

І якщо раніше у РФ вже не просто вигадували "залізничний" Patriot на бронепотязі, а вже навіть його "знищували", то тепер російським "воєнкорам" доведеться вигадувати щось значно цікавіше, бо у цьому районі взагалі немає залізничних доріг.

Читайте також: РФ почала встановлювати на танки новий комплекс РЕБ "Сания": як виглядає та про що це говорить