xcounter
#

Збиття А-50 РФ над Азовським морем: ЗСУ знову пишуть історію - до цього ще ніхто не збивав літак ДРЛВ (оновлено)

А-50
А-50
13427

Ще ніхто в історії не збивав літак дальнього радіолокаційного виявлення й ЗСУ вкотре здійснили те, що вважалось неможливим й ніхто ніколи не робив

Вчора, 14 січня 2024 року, близько 21:10-21:10 над Азовським морем, був збитий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50, а також був знищений повітряний командний пункт Ил-22М. Інформація у публікації уточнена після офіційного підтвердження Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним об 11:38.

Щодо Ил-22М, то відомо, що він після ураження прямував на вимушену посадку в Анапі й вів через відкритий радіообмін з цивільним аеродромом та просив направити карети швидкої допомоги та пожежні машини на злітну смугу.

Читайте також: Щоб купити 200 Tomahawk, треба не тільки понад $800 млн на ракети, але й $250 млн на обслуговування

Про збиття А-50 до остаточного підтвердження говорили неофіційні джерела, як з української сторони, так й з РФ, включно з відомим "вечного полета братья" Fighterbomber.

Більше того, Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук у своєму ранковому дописі пообіцяв додаткові деталі, але перед фразою "Це вам за Дніпро!" використано емодзі саме літака А-50.

Таким чином Збройні Сили Україну знову написали сторінку у військовій історії. Бо до цього часу ніхто й ніколи не збивав літаки далекого радіолокаційного виявлення. Ці машини намагаються триматися подалі від переднього краю й не заходити у зону дії ППО противника, а від нападу винищувачів їх захищає супровід, при цьому сам літак ДРЛВ й буде їх наводити на літаки противника.

Щодо А-50, то у РФ декларують його можливості бачити цілі на дальності до 400 км. Й не лише повітряні, а й навіть наземні. Окрім того, у Москві вихвалялись тим, що А-50 наводить зенітні ракети від С-400.

А-50

Звісно залишається питання, чим саме був збитий російській А-50. Якщо брати найбільш очевидний варіант - то це так званий "блукаючий Patriot". Цей ЗРК з ракетами GEM-T має дальність ураження висотних аеродинамічних цілей на дальності до 160 км.

У випадку його розміщення у дуже небезпечній близькості до переднього краю він може дістати ворожі літаки, які знаходяться поряд із береговою лінією Азовського моря.

При цьому екіпаж А-50, який складається з 15-16 осіб, з яких 10-11 операторів радіолокаційного комплексу, скоріш за все бачив на екранах РЛС зенітні ракети, які наближають до нього. Але А-50, який створений на базі Ил-76, фізично неспроможний здійснити ефективні зенітні маневри, тому рашистам залишалось лише очікувати свою долю.

Місця операторів А-50 та А-50У
Місця операторів А-50 та А-50У

Зазначимо, що у "ВКС" РФ такий літак, як А-50 більш ніж дефіцитний. Загалом лише дев'ять машин "на папері", з яких три ще радянських А-50, а ще шість - модернізовані А-50У, один з яких був пошкоджений у Білорусі. Реальна кількість у льотному стані - невідома. Тому знищення такої машини означає більш ніж значні втрати ворога та появу проламу у його системі протиповітряної оборони та управління авіацією.

Щодо Ил-22, то для РФ це вже не перша бойова втрата літака, який навіть у випадку пошкождження піде на довготривалий ремонт. Повітряні Сили Збройних Сил України вже збили такий літак у квітні 2022 року, що аж у лютому 2023 року було підтверджено з РФ. Також Ил-22 був збитий у червні 2023 року під час заколоту "вагнерівців".

Ил-22
Ил-22

Читайте також: Наскільки ймовірно, що в строю ЗСУ вже воюють бельгійські Leopard 1A5BE