xcounter
#

Щоб купити 200 Tomahawk, треба не тільки понад $800 млн на ракети, але й $250 млн на обслуговування

3434
апуск Tomahawk, фото - US DoD
апуск Tomahawk, фото - US DoD

Або дещо про те, як відбувається продаж далекобійної зброї від США для союзників

Державний департамент США 10 січня 2024 року оголосив, що задовольнив запит Австралії на купівлю послуг з технічної підтримки крилатих ракет Tomahawk, котрі будуть поставлені для оснащення кораблів австралійських ВМС.

Зазначається, що загальна вартість послуг з технічної підтримки "Томагавків" для Австралії складатиме 250 мільйонів доларів. Строк надання послуг не розкривається, але вказується, що австралійська сторона зможе самостійно обирати підрядника для надання послуг. Про це пише польський портал ZBiAM.

Читайте також: Наскільки ймовірно, що в строю ЗСУ вже воюють бельгійські Leopard 1A5BE
Процес виробництва крилатих ракет Tomahawk на потужностях американської корпорації Raytheon, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Зазначається, що в пакет технічної підтримки по Tomahawk входитимуть також послуги з логістики і технічного обслуговування також. Зараз ВМС Австралії уже мають кораблі, з яких можуть застосовуватись "Томагавки" - три есмінці проекту Hobart, оснащений системою управління вогнем Aegis, кожен з цих кораблів має по 48 вертикальних пускових установок.

Крім того, в 2031 році австралійський флот також має почати отримувати фрегати проекту Hunter, котрі також зможуть бути носіями крилатих ракет Tomahawk.

HMAS Hobart (фото:Royal Australian Navy)

В цій історії цікаво, що Австралія купує послуги з технічного обслуговування цих далекобійних ракет окремо від власне придбання Tomahawk для свого флоту. Австралійці у березні 2023 року отримали дозвіл купити 200 ракет цього типу за 833 мільйони доларів, або по 4,16 мільйонів доларів за одну КР. А тепер до цієї суми треба додати ще й 250 мільйонів доларів за технічне обслуговування (на не названий період).

Що заодно демонструвати важливий принцип, за яким США продають та продаватимуть далекобійну зброю своїм союзникам.

Раніше Defense Express розповідав про те, що купити в США 400 ракет Tomahawk можна, але треба $2 мільярди і чекати кілька років.

Читайте також: Чим особливі Mirage-2000D, і чому мова про підсилення ними Су-24М