xcounter
#

Купити в США 400 ракет Tomahawk можна, але треба $2 мільярди і чекати кілька років

4473
Процес виробництва крилатих ракет Tomahawk на потужностях американської корпорації Raytheon, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Процес виробництва крилатих ракет Tomahawk на потужностях американської корпорації Raytheon, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Чи є якісь окремі спеціальні умови, за якими США погоджуються продавати далекобійні ракети своїм союзникам

Державний департамент США у п’ятницю 17 листопада схвалив потенційний продаж для Японії 200 крилатих ракет Tomahawk Block IV та 200 крилатих ракет Tomahawk Block V AUR, та 14 комплектів корабельної системи управління вогнем Tactical Tomahawk Weapon Control Systems (TTWCS), загальною вартістю 2,35 мільярди доларів.

Передбачається, що Японія використовуватиме "Томагавки" для запуску із своїх есмінців, хоча не виключено в подальшому й розміщення таких ракет на наземних пускових установках. А розмови про намір Японії купити такі ракети тривають уже кілька років, пише портал The Drive.

Читайте також: Друкувати двигуни для Javelin, Stinger чи GMLRS: в Ursa Major працюють над програмою Lynx

Від Defense Express наголосимо, що цей дуже цікавий приклад варто проаналізувати окремо. Але не стільки в ракурсі, що так Японія вперше після 1945 року матиме далекобійну зброю для ударів поза межами країни, як в ракурсі, а на яких умовах США взагалі готові продавати далекобійні крилаті ракети своїм союзникам.

Безумовно, Японія – важливий для Білого Дому союзник у майбутньому протистоянні з Китаєм. Але це не означає, що американці були "автоматом" готові продати японцям "Томагавки".

Тут варто почати з того, що зараз сама Японія веде проект по створенню власної далекобійної КР на основі протикорабельної ракети Type 12, але тут нюанс в тому, що перший дослідний зразок цієї ракети може бути готовим не раніше 2026 року. У той час як своя далекобійна зброя треба "на вчора".

Випробувальний пуск Tomahawk із наземної пускової установки, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цікаво, що вперше намір купити Tomahawk уряд Японії заявляв ще у 2020 році, про безпосередні перемовини із США по цій темі стало відомо у березні 2023 року, але тоді мова була про 400 ракет за 1,5 мільярди доларів. Ймовірно, вартість закупівлі виросла саме за рахунок "плюсування" комплектів TTWCS.

Крім того, треба зробити поправку ще на те, що дозвіл від Держдепу ще не означає наявність укладеного твердого контракту. А темп поставки "Томагавків" може прямо залежати від того, наскільки швидко Японія зможе модернізувати свої есмінці під розміщення таких ракет.

Бо за поточними планами, модернізація есмінців Сил самооборони Японії має відбутись до 2027 фінансового року.

Пуск ракети Tomahawk Block V з есмінця типу Arleigh Burke, зображення ілюстративне
Читайте також: Де саме Армія США у 2024 році хоче розгорнути системи Typhon, що стріляють ракетами Tomahawk і SM-6