xcounter
#

З чого "вагнерівці" збивають літаки та вертольоти регулярних сил РФ та чи має Пригожин власну авіацію

З чого "вагнерівці" збивають літаки та вертольоти регулярних сил РФ та чи має Пригожин власну авіацію
19164

"Вагнерівці" завдяки об'єктивній тупості Кремля мають доволі потужні ЗРК та розрахунки, більше того цілком вже могли захопити власні ударні вертольоти та літаки

Для того, щоб призупинити просування сил Пригожина військове керівництво Кремля активно заділа авіацію - ударні вертольоти та тактичну авіацію. Справа в тому, що саме ці сили є наймобільнішим бойовим резервом й у теорії можуть "розмотати" колонну.

Але це в теорії, бо на практиці "вагнерівці" активно протидіють цій загрозі та збили вже декілька вертольотів. Для цього використовуються ПЗРК, але в арсеналі заколотників є й більш потужні засоби, наприклад, "Стрела-10".

Читайте також: ЗСУ вивели міст через Чонгар з ладу на місяці, рашисти жаліються на масштабні руйнування

Зокрема робота цього ЗРК потрапила на одне з відео з Воронежу, але скоріш за все постріл був не результативний. Зазначимо, що сама "Стрела-10" знаходилась на тралі й працювала безпосередньо з нього.

стрела-10 ЧВК Вагнер

Значно цікавішим є відео зі збитим вантажним літаком, в якому більшість фахівців впізнала Ил-22М11 - повітряний командний пункт. Він був знищений у Воронезькій області, рашиські "воєнкори" вже навіть зазначили серійний номер літака - RF-75917.

Й головним питанням є те, чим сами "вагнерівці" дістали цей літак, який цілком може здійснювати політ вище 5 км, тобто поза межами дії ПЗРК та "Стрела-10", яка взагалі дістає цілі на висоті до 3,5 км. Серед можливих кандидатів ППО "армійського рівня", який може бути у розпорядженні "ЧВК "Вагнер" - "Панцирь". Як мінімум один таких ЗРГК був зафіксований у розпорядженні "вагнерівців" у грудні 2022 року. Зазначена максимальна висота цілі для "Панциря" декларується на рівні 15 км.

Водночас для підконтрольних Кремлю льотчиків ситуація вкрай незвична та небезпечна. Одна справа здійснювати вильоти до фактично статичної лінії фронту та відпрацьовувати НАРами з кабрування, а інше - самостійно вишукувати цілі знаючи лише приблизні їх район у вигляді "десь там на трасі".

Також у листопаді з'явилась інформація, що Пригожин набирає розрахунки на ці комплекси, а також на значно потужніші С-300. Тобто з високою долею вірогідності "вагнерівці" цілком можуть мати відповідних фахівців. Й фактично ситуацію, коли ватажок зеків формує свої власні повітряні сили та сили протиповітряної оборони можливо пояснити виключно тупістю Кремля.

Окрім того, разом із зенітниками Пригожин вербував й льотчиків на ударні вертольоти та штурмовики. При цьому чи має наразі заколотник власну авіацію у підпорядкуванні поки невідомо. Але зазначимо, що у захопленому ним Ростові-на-Дону розміщене підприємство "Роствертол" - виробник та ремонтне підприємство таких бортів, як Ми-24 та Ми-28.

Територія "Роствертол" у квітні 2022 року

Окрім того, у цьому ж місті на аеродромі "Центральний" розміщений вертолітний685-й змішаний авіаполк "Росгвардії", а також 30-й окремий транспортний авіаполк. Не виключено, що окрім цих вертольотів та транспортних літаків там могла знаходитись й тактичні літаки.

В теорії, поряд з Ростовом-на-Дону у Таганрозі загалі знаходиться авіабаза "ВКС" РФ, на якій базуються штурмовики Су-25. У зоні цікавості "вагнерівців" може знаходитись авіабаза "Миллерово" на півночі області та звісно "Балтимор" у Воронежі, з яких експлуатуються й багатофункціональні винищувачі Су-30 та Су-35, а також фронтові бомбардувальники Су-34.

Справедливим буде передбачити зацікавленість Пригожина й у позиціях ППО, які якраз мають на озброєнні С-300, С-400, "Буки" та інші дійсно потужні ЗРК, які можуть створити на підконтрольній йому території надійну "парасольку". Звісно - це виключно у теорії, бо за умови лояльності підрозділів, Кремль просто перебазує літаки та вертольоти, а також сили та засоби ППО.

Читайте також: Які об'єкти РФ може захопити Пригожин для тотальної зміни балансу сил: про "Воронеж-45" та інші об'єкти