xcounter
#

Чому Австралія мовчки продовжує утилізацію вертольотів MRH-90 Taipan та не відповідає на запит України

MRH-90 Taipan
MRH-90 Taipan
14350

Австралія вперто та без жодних коментарів утилізує вертольоти MRH-90 Taipan, але це може пояснити цілий ряд фактів про цю машину, які разом дають можливість оцінити наскільки вірним є таке рішення

Міноборони Австралії продовжує утилізацію вертольотів MRH-90 Taipan (місцева назва та версія NH90 від Airbus), яка була розпочата ще наприкінці 2023 року й не була оголошена офіційно. Загалом мова йде про 45 вертольотів, які виведені з експлуатації через низьку надійність й поступово замінюються на UH-60M Black Hawk.

Все це проходить попри критику рішення уряду Австралії та демонстрації за участю української діаспори, яка закликає передати ці вертольоти до України.

Читайте також: Збиття А-50 РФ над Азовським морем: ЗСУ знову пишуть історію - до цього ще ніхто не збивав літак ДРЛВ (оновлено)
MRH-90 Taipan
Мітинг на підтримку України щодо передачі вертольотів (ABC News: Keana Naughton)

Але, як пише австралійське ABC News, представник міноборони країни підтвердив, що утилізація вертольотів буде продовжена. Вона відбувається спільно з Airbus Australia Pacific та NATO Helicopter Industries, які знімають з вертольотів вузли та агрегати перед тим, як фюзеляжі розрізають й закопують у землю.

Посол України в Австралії Василь Мирошниченко також зазначив, що поки з боку австралійського уряду не було отримано жодної відповіді на запит щодо цих вертольотів, й залишається лише сподіватися, що можливість передачі цих машин все ще залишається. Хоча процес утилізації розпочався ще до того, як був наданий відповідний запит.

MRH-90 Taipan
MRH-90 Taipan

Причини ж такої непохитності Австралії можливо пояснити цілим рядом аспектів. Але треба розуміти, що вивід з експлуатації MRH-90 Taipan відбувається не від хорошого життя. Австралія вирішила їх закупити у 2004 році, при цьому на умовах локалізації, з усіх 46 замовлених вертольотів 42 були побудовані Australian Aerospace. Вже у 2014 році державний аудит виявив помилки у закупівлях та недоліки у розробки, які заважали довести вертольоти до повної операційної готовності.

Відомо, що машини прийшлось доопрацьовувати, також існували проблеми з двигунами. У 2021 році експлуатація вертольотів була призупинена через брак запасних частин, а згодом оголошено рішення щодо їх заміни на UH-60M Black Hawk й вивід машин з експлуатації на 10 років раніше запланованого.

У 2022 році всі вертольоти знову були "поставлені на землю". Останній епізод, який став відомим - вимушена посадка MRH-90 Taipan у березні 2023 року, при цьому очевидці повідомляли про іскри над гвинтом та чули вибух.

MRH-90 Taipan
Вимушена посадка MRH-90 Taipan у березні 2023 року (фото ABC News)

З боку Defense Express на фоні цього можливо зробити декілька припущень, чому Австралія вперто та без жодних додаткових коментарів утилізує вертольоти MRH-90 Taipan.

Звісно треба враховувати, що рішення щодо утилізації було прийнято ще до запиту, що означає укладання угоди зі вказаними Airbus Australia Pacific та NATO Helicopter Industries, у порушенні якої мало хто зацікавлений. На це може накладатися юридичні обмеження контракту на локалізоване виробництво, за яким експорт цих машин міг бути заборонений.

UH-60M Black Hawk
Прибуття UH-60M Black Hawk до Австралії у серпні 2023 року

Другий аспект - брак запасних частин до цих машин. Бо окрім передачі будь-якого озброєння та військової техніки країна-донор бере на себе зобов'язання щодо її обслуговування. Але брак запасних частин прямо вказує, що з цим можуть бути проблеми.

Третій аспект - репутаційні ризики. Як це не дивно, але вони існують для Airbus, яка з вертольотом NH90 вже неодноразово потрапляла у скандал. Зокрема Норвегія у черні 2022 року також прийняла рішення не просто відмовитись від цієї машини, а повернути їх виробнику та витребувати з нього компенсацію у розмірі 490 млн євро, бо NH90 так й не досягли операційної готовності. У цьому ж році плани щодо відмови від NH90 оголосила Швеція, також через проблеми з їх операційною готовністю.

NH90
NH90

Й в цій ситуації значно інтенсивніша експлуатація NH90 у реальних бойових умовах може продемонструвати значно більші недоліки, які будуть коштувати не лише репутації Airbus, а й життя українських військових.

Все це є лише можливими поясненням причин, чому Австралія пішла на утилізацію MRH-90 та не розглядає їх передачу до України. Деякі з них можливо хибні, інші цілком складають реальну картину за якою значно більше "проти" ніж "за" передачу об'єктивно проблемних машин без запасних частин для участі у реальних бойових діях.

Читайте також: Албанія отримала перші два вживані вертольоти Black Hawk через більш як 3,5 роки після підписання угоди