xcounter
#

Албанія отримала перші два вживані вертольоти Black Hawk через більш як 3,5 роки після підписання угоди

1448
Албанія отримала перші два вживані вертольоти Black Hawk через більш як 3,5 роки після підписання угоди

Всього згідно з угодою від 2020 року Албанія має отримати три гелікоптери UH-60A Black Hawk

Повітряні сили Албанії [Forca Ajrore e Republikës së Shqipërisë] позавчора, 13 січня, отримали на озброєння свої перші два гелікоптери UH-60A Black Hawk з серійними номерами FA-666 і FA-690, які доставив військово-транспортний літак американських повітряних сил C-17A Globemaster III у міжнародний аеропорт Тирани.

Відео з прибуттям гелікоптерів оприлюднив офіційний акаунт міністерства оборони Албанії, розповідають у виданні Scramble. Очільник оборонного відомства Ніко Пелеші відзначив, що ці два гелікоптери — "важлива інвестиція для наших збройних сил" і подякував стратегічного партнера США за постійну підтримку.

Читайте також: Скільки коштують Apache чи Black Hawk і як довго їх чекати, якщо для ЗСУ зрештою закуплять ці машини

"Нові гелікоптери допоможуть зміцнити можливості ПС Албанії та здатність проводити медичну евакуацію, пошуково-рятувальні місії, а також підтримувати логістичні переміщення НАТО для операцій і навчань. Сполучені Штати пишаються міцним партнерством з Албанією у сфері оборони", — відзначили у посольстві США.

Black Hawk
Black Hawk, фото — Albania Air Force

Про те, що Албанія веде перемовини із США щодо закупівлі гелікоптерів Black Hawk стало відомо у 2019 році — йшлося про угоду на три вживані гелікоптери, тодішній міністр оборони відзначав, що хоча ці машини й були у використанні, але перебувають у надзвичайно хорошому стані.

Водночас угода на постачання гелікоптерів була підписана навесні 2020 року, тоді ж відзначалося, що для США це не пожертва, а взаємна угода між двома союзниками, зокрема зазначалося, що ця програма — "прекрасний приклад роботи двох союзників разом для досягнення загальних цілей безпеки" і що це спільна фінансова програма, в рамках якої "і США, і Албанія розділяють фінансову відповідальність за захист Альянсу".

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, що Пентагон планує скоротити UH-60 Black Hawk заради конвертопланів від Bell. Йдеться про найстаріші гелікоптери, переважно UH-60L, що вироблялися з 1989 по 2007 роки.

Читайте також: У Lockheed Martin повідомили, що UH-60 Black Hawk буде літати до 2070 року та оголосили про збільшення виробництва