xcounter
#

Скільки коштують Apache чи Black Hawk і як довго їх чекати, якщо для ЗСУ зрештою закуплять ці машини

4794
Фото — U.S. DoD
Фото — U.S. DoD

Десятки Apache та Black Hawk, які допомагають нищити нашим військовим рашистів — це, звичайно, дуже оптимістичний сценарій, але що там із цінами і як довго сьогодні чекати на таке озброєння, якщо замовляти у виробника

Україна просить у США гелікоптери Apache та Black Hawk для посилення можливостей Сил оборони у війні проти російських окупантів. Це один з пунктів ширшого переліку озброєння включно з системою протиракетної оборони THAAD і літаками F-18, який нещодавно оприлюднили західні ЗМІ.

Наразі залишається незрозумілим, за яким саме форматом Україна хоче отримати таке озброєння, і раніше ми розмірковували, чи можуть США просто взяти і дати нам ці гелікоптери — в цьому ж матеріалі поговоримо про те, а скільки сьогодні коштують Apache чи Black Hawk і як довго чекати на таке озброєння.

Читайте також: США раніше мали досвід, коли снаряди треба десятками тисяч за раз, але про це "забули"

Apache

Це фактично вперше, коли на офіційному рівні Україна конкретизує прохання озброєння Сил оборони саме цими ударними гелікоптерами, і якщо ми дійсно колись отримаємо в актив ці машини, то це буде без перебільшення історична подія для війська.

Втім, сподіватися на те, що США найближчим часом виділять для нас бодай декілька десятків Apache — аж надто оптимістично, водночас на прикладі низки різних контрактів можна якнайкраще зрозуміти, а як дорого сьогодні озброїтися цим гелікоптером і, що найголовніше — скільки доведеться чекати на постачання машин.

І одразу ж можна згадати досить свіжий приклад, коли місяць тому, в листопаді, у Boeing повідомили про старт виробництва AH-64E Apache Guardian для Марокко для Марокко, при тому, що контракт було підписано більш як три роки тому — у червні 2020 року, а перший гелікоптер країна має отримати вже у 2024 році.

гелікоптери Apache
Гелікоптери Apache, фото — U.S. DoD

Щодо цін є нещодавній приклад з Польщею — Держдеп США у серпні погодив продаж Варшаві AH-64E Apache Guardian. Аж 96 літаків — з дійсно широким переліком супутнього обладнання, а також і зброєю (тисячі блоків APKWS-II, майже дві тисячі AGM-114R2 Hellfire, а також сотні Stinger 92K Block I і AGM-179A (JAGM)) — оцінили всього-на-всього у 12 млрд доларів. Але наголошуємо — це загальна вартість проєкту, з озброєнням, запасними частинами, навчанням, логістикою, підтримкою тощо. Втім — все одно досить солідна сума.

На прикладі Австралії, гелікоптери Apache можна виготовляти разом із Boeing, але це також не те щоб дуже дешевий варіант, бо 29 одиниць AH-64E обійдуться у 2,67 млрд євро або ж 2,87 млрд доларів, а гелікоптери мають бути поставлені австралійському війську впродовж 2025-2029 років.

Тож у випадку з Apache висновок доволі простий та невтішний, але загалом відповідає загальній сьогоднішній тенденції — купувати нове озброєння дорого, а черги на нього сягають подекуди якихось нереальних показників, як, наприклад, у випадку з літаками F-35, постачання яких розписано на найближчі 14 років.

Black Hawk

Попри те, що цей гелікоптер здійснив свій перший політ ще 49 років тому, літати він буде аж до 2070 року — принаймні так раніше відзначали у Lockheed Martin, де працюють над збільшенням виробництва з урахуванням на попит, зокрема на дочірньому підприємстві в Польщі, PZL Mielec, хочуть збільшити виробництво з 24 до 48 машин на рік.

Якщо говорити про ціни на Black Hawk, то ці гелікоптери логічно дешевші за Apache — наприклад, у серпні 2022 року Держдеп США погодив продаж Австралії на заміну MRH90 Taipan 40 гелікоптерів UH-60M Black Hawk, вартість яких оцінили у 1,95 млрд доларів. Литві у 2020 році чотири UH-60M Black Hawk обійшлися у 213 млн доларів, причому оплату розтягнули аж на 5 років.

Але знову ж таки — все впирається у терміни постачання, коли термін передачі першої машини з моменту укладення контракту розтягується як мінімум на 2-3, а то й більше років. І тому озброєння цими гелікоптерами також передусім варто розглядати у рамках подальшої перспективи посилення нашого війська новими машинами.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав про те, яким може бути загальний цінник усього запиту України на нещодавно оголошений широкий спектр, і чому насправді він може бути досить реалістичним.

Читайте також: ЗСУ з HIMARS знищили російський Ми-8 прямо у полі: і знову без дронів не обійшлось (відео)