xcounter
#

Чи можуть США "просто взяти і дати" Україні гелікоптери, і чому навіть сотні Apache та Black Hawk - не показник

14782
Фото — U.S. DoD
Фото — U.S. DoD

Україні дійсно потрібно більше гелікоптерів, але сценарій, коли союзники передають нам десятки Black Hawk, а тим більше Apache поки що виглядає дуже оптимістично

Новий список зброї, яку Україна просить у США для Сил оборони досить цікавий — бо там з’явилася низка тих чи інших зразків, які ще не перебувають на озброєнні нашого війська, і запити на які раніше ось так офіційно та публічно звучали не те щоб дуже часто, якщо взагалі озвучувалися — такі, як, наприклад, системи протиракетної оборони THAAD чи військово-транспортні літаки.

C-17 Globemaster
C-17 Globemaster, фото — U.S. Air Force

Один з пунктів переліку — це гелікоптери, а саме Apache від Boeing, а також Black Hawk від Sikorsky Aircraft (Lockheed Martin). Наразі невідомо, чи йдеться про закупівлю цих літаків у тому чи іншому форматі або ж передачу від США у рамках оборонної допомоги, тому в цьому матеріалі розглянемо, а скільки ж всього цих гелікоптерів є в активі американського війська.

Читайте також: THAAD для України: на що здатна ця система протиракетної оборони та на скільки реалістична її передача

Apache

Цей американський ударний гелікоптер здійснив свій перший політ ще у вересні 1975 року, і з того часу постійно удосконалювався, отримуючі нові модернізації. Згідно з даними Military Balance, станом на 2023 рік Сполучені Штати мають у своєму активі близько 740 гелікоптерів Apache.

AH-64E Apache Guardian
AH-64E Apache Guardian, фото — U.S. DoD

З них приблизно 250 одиниць — у версії AH-64D Longbow (одне з найбільш яскравих оновлень, яке отримала ця модифікація — радар управління вогнем AN/APG-78 Longbow), і також орієнтовно 490 одиниць у версії AH-64E Guardian.

Тут було б дуже оптимістично сказати, що понад 700 гелікоптерів — це якраз та кількість, яка дозволяє вивільнити хоча б декілька десятків літаків для посилення українського війська, бо якщо це не працює, наприклад, з тими ж Abrams або ж Bradley, яких є буквально тисячі на складах у США, то чому це має працювати з іншим озброєнням

Якщо розглядати варіант, коли Україна отримає від США Apache після того, як американські військові отримають заміну цим гелікоптерам, то тут строки теж невтішні — раніше Пентагон деталізував строки заміни частини AH-64 Apache за програмою FARA, і старт серійного виробництва нової машини оголошений на рівні аж 2031 року, і це ще доволі оптимістичний показник.

Black Hawk

Ровесник попереднього гелікоптера, Black Hawk здійснив свій перший політ у 1974 році. На відміну від Apache, Україна вже має на озброєнні цю машину в руках ГУР МОУ, яка засвітилася на світлинах служби ще на початку цього року.

UH-60A Black Hawk
Гелікоптер UH-60A Black Hawk в розпорядженні Головного управління розвідки Міноборони України, 21 лютого 2023 року, фото - прес-служба ГУР МОУ

Згідно з даними Military Balance, США має на озброєнні фактично декілька тисяч цих гелікоптерів у різних версіях, найбільше — UH-60L у кількості орієнтовно 900 одиниць, і ще 931 одиниці UH-60M.

UH-60M Black Hawk
UH-60M Black Hawk, фото — U.S. DoD

Суто теоретично передача Україні певної кількості Black Hawk гелікоптерів звучить більш реалістично, ніж Apache, але й тут не варто забувати про сувору реальність — до гелікоптерів потрібне озброєння, запасні частини, їх треба обслуговувати і на все це потрібні кошти, і пункт "гелікоптери" в переліку оборонної допомоги США означатиме, що чогось іншого може бути менше, а йдеться передусім про критично важливе озброєння для України.

гелікоптер Black Hawk Україна США
Гелікоптери Black Hawk, фото — U.S. DoD

Звичайно, що залишається варіант, що Україна в тому чи іншому варіанті буде закуповувати це озброєння — про те, скільки сьогодні можуть коштувати такі гелікоптери і як довго чекати на них ми поговоримо в наступних матеріалах.

Читайте також: FrankenSAM буде вироблятися в Україні: США передають технології