xcounter
#

Скільки часу необхідно чекати на AH-64E Apache Guardian, якщо навіть є декілька мільярдів доларів на них

6759
AH-64E Apache Guardian (всі фото: US DoD)
AH-64E Apache Guardian (всі фото: US DoD)

У Boeing повідомили, що почали виробництво замовлених Марокко ударних вертольотів AH-64 Apache у найсучаснішій версії Guardian. Водночас ця нібито рядова новина цілком демонструє ті темпи та ту чергу, яку ще необхідно "вистояти" для того, щоб отримати замовлене озброєння.

Бо контракт на 24 AH-64E Apache Guardian США з Марокко підписали ще у червні 2020 року. І лише зараз у Boeing почали їх виробництво. При цьому строк завершення контракту не розголошується, а лише, як пише Janes, відомо про початок постачань у 2024 році.

Читайте також: Армія РФ утилізувала під Авдіївкою навіть БМП-1У, вкрадені в Грузії у 2008 році, і це дещо пояснює
AH-64E Apache Guardian
AH-64E Apache Guardian

Тобто мінімум чотири роки піде на те, щоб марокканські збройні сили почали отримувати вертольоти. А, якщо врахувати те, що Держеп США видав дозвіл на закупівлю ще у листопаді 2019 року, чому передували вочевидь тривалі бюрократичні процеси й не менш швидкі обговорення, то строк від появи "бажання" до отримання стає зовсім вагомим.

І на нього навіть не сильно впливає те, що AH-64E Apache Guardian більш ніж коштовні. Хоча підсумкова вартість 24 вертольотів, як й інші умови контракту не розголошені, але можливо навести цифри з дозволу Агентства з оборонної співпраці США (DSCA) на продаж до 36 машин з додатковим оснащенням, озброєнням та послугами у 4,25 млрд за комплексним постачанням. Але, як й у будь-якому дозволі DSCA мова йде про граничну максимальну вартість.

AH-64E Apache Guardian

Хоча й скорочення реального замовлення з 36 до 24 машин цілком демонструє, що цінник на них був доволі значним. Й на порядок орієнтовної ціни може вказувати те, що модернізація 50 британских Apache до рівня Guardian була оцінена у 2,3 млрд доларів.

Водночас для самого Марокко замовлення 24 ударних вертольотів AH-64E Apache Guardian є більш ніж вагомим посиленням, бо наявний парк складається лише з 19 SA342L Gazelle 70-х років, з яких лише 7 оснащені ПТРК HOT. Водночас Guardian - це нове покоління Apache з можливістю використовувати високоточні ракети у режимі NLOS, керувати дронами прямо з кабіни та перетворення машини на літаючий командний пункт та засіб цілевказання за рахунок сучасних цифрових систем автоматизованого управління.

Читайте також: У РФ визнали, що "добровольці" в них примусові та заплановані, а мешканців Москви мобілізують менше