xcounter
#

Одразу три Су-34 збито ЗСУ на Південному напрямку: повторення "Брянської різанини"

8816
Су-34
Су-34

Знищення одразу трьох Су-34 це не лише про втрати ворога, а й про нівелювання безкарної тактики "ВКС" РФ зі скидання бомб з УМПК

Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук повідомив про успішне знищення одразу трьох російських фронтових бомбардувальників Су-34 на Південному напрямі сьогодні, 22 грудня, близько опівдня.

Скоріш за все мова йде про одночасне знищення групи ворожих літаків й фактично є повторенням вкрай вдалої операції зі знищення ворожої авіації 13 травня, коли було збито, як мінімум один Су-34 та один Су-35, два рідкісні вертольоти РЕБ Ми-8МТПР-1. Цей епізод, як був реалізований завдяки майстерному використанню Patriot, отримав неформальну назву "Брянська різанина" через збиття всіх цілей у цій російській області.

Читайте також: АБСП-3000, С-8КЛ, "Изделие 504АП" та інші важливі деталі рознарядки по авіаційному озброєнню "ВКС" РФ на 2024 рік

Але тепер, враховуючи кількість одночасно збитих літаків тактичної авіації, результат 22 грудня перевищив минуле досягнення. Також окрім самої кількості літаків під питанням доля одразу шести льотчиків, які не факт, що не були ліквідовані прямо у кабінах.

Чим саме було збито ці літаки не повідомляється, але цілком логічно припустити, що на цей раз також був використаний "кочуючий" Patriot, який з ракетами GEM-T має можливість знищувати аеродинамічні цілі на дальності до 160 км.

Такого запасу дальності цілком достатньо для того, щоб розмістити його на хоч й умовній, але відносно безпечній дальності від лінії фронту та реалізувати збиття ворожої авіації. При цьому, якщо мова йде про Су-34, то скоріш за все вони несли бомби з комплектом УМПК. У цьому випадку вони здійснюють висотний політ до рубежу скидання у районі 60-70 км від лінії фронту.

Тобто для виключно умовного Patriot такі літаки є доволі зручною ціллю, але у будь-якому випадку це більш ніж ризикована операція з розташуванням вкрай коштовного ЗРК у прифронтовій зоні.

А це вже вимагає високого професіоналізму у питанні скритого маневру, швидкого розгортання та переміщення, а також звісно бойового використання доволі масивного зенітного ракетного комплексу.

Су-34
Су-34

Але саме такі удари по ворогу можуть зменшити його активність у використанні бомб з УМПК. Бо російські льотчики думали, що їх скидання на дальності навіть 60 км можливо здійснювати без жодного ризику. Але з активізацією тактики "кочуючих" далекобійних ЗРК такої впевненості вже не буде. А з моменту появи у Повітряних силах сучасних винищувачів така тактика взагалі може бути нівельована.

Читайте також: "Сварки" щодо бюджету гальмують перехід від таблиць і Power Point до реальної автоматизації в Армії США