xcounter
#

"Сварки" щодо бюджету гальмують перехід від таблиць і Power Point до реальної автоматизації в Армії США

2289
155-мм гаубиця M777, всі фото — U.S. DoD
155-мм гаубиця M777, всі фото — U.S. DoD

Американське військо хоче мати новий комплекс управління наведенням і координацією, а також удосконалити систему управління вогнем AFATDS

Ще в листопаді цього року Армія США подала запит на інформацію про удосконалення своєї системи управління вогнем AFATDS (Advanced Field Artillery Tactical Data System), а також оснащення новим комплексом управління наведенням та координацією JTC2S (Joint Targeting Command and Coordination Suite), щоб їхня артилерія могла якнайкраще нищити цілі на полі бою.

155-мм САУ M109 Paladin
M109

Втім, бюджетне протистояння сьогодні затримує старт цих двох програм, тоді як у виконавчому офісі армійської програми командування, управління та тактичного зв’язку кажуть, що вже мають готову групу, яка буде створювати прототипи системи JTC2S.

Читайте також: Новий завод Rheinmetall через 4 місяці після відкриття вже випустив першу БМП Lynx

Нова система JTC2S має замінити існуючу систему координації операцій JADOCS, яка сьогодні "у більшому ступені залежить від канцелярської роботи людей", розповідають у виданні Defense One. Як приклад, коли командир "вполював" танковий батальйон противника, то йому треба витратити аж надто багато часу, щоб визначити, які саме машини має противник, і хто на полі бою може виконати завдання.

155-мм гаубиця M777
M777

"Офіцери з націлювання та розвідки сьогодні створюють план дій вручну, за допомогою електронних таблиць і презентацій PowerPoint", — відзначають у виданні. У командуванні визнають — у цьому циклі залучено аж надто багато людей, і тому JTIC2S має максимально автоматизувати ці процеси, щоб якнайшвидше обробляти величезну кількість інформації і надавати командирам необхідні дані для прийняття рішень.

Відомо, що вже визначені ті фрагменти старої системи (JADOCS), які будуть включені у новий комплекс, і військовим планують спершу надати мінімально готову систему, щоб вже розпочати процес заміни, а потім укласти контракт для удосконалення JTIC2S.

Щодо AFATDS, то вона зараз виконує три основні завдання — надає командиру інструмент для планування атаки; здійснює математичні розрахунки для ураження цілей; тактичне управління вогнем. Система працює добре, але потреба в удосконаленні необхідна передусім через складність та дороговизну оновлення, що пов’язано з проблемами у програмному забезпеченні. Оновлення AFATDS має усунути ці недоліки.

Читайте також: Пентагон планує скоротити UH-60 Black Hawk заради конвертопланів від Bell і це важливо для ЗСУ